Приемът на рибено масло и пробиотици от бременната може да предпази детето от появата на алергии

Приемането на рибено масло и пробиотични добавки по време на бременността може да намали риска от алергия при децата. Британско правителствено проучване показва, че с 22% е намаляла опасността при деца, чиито майки са вземали пробиотик между 36-та и 38-та гестационна седмица.
В същото време добавянето на „добри“ бактерии в храната им през първите 3 до 6 месеца от кърменето също има подобен ефект. Междувременно жените, които са приемали ежедневно рибено масло след 20-та седмица от зачеването и за период до 4 месеца от кърменето, са намалили с 30% риска детето им да развие алергия към яйца.
Изследването включва анализ на повече от 400 проучвания сред 1,5 млн. майки и деца.То е направено от Имперския колеж в Лондон по поръчка на британската Агенция за хранителни стандарти. Препоръките на разработката противоречат на настоящите съвети на Националната здравна служба, които гласят, че „бременните жени трябва да избягват приема на добавки, съдържащи витамин А, включително добавки от рибено масло, тъй като големите количества от този витамин могат да бъдат вредни за нероденото бебе“.
Проблеми като алергии от яйца и екзема се увеличават при децата в Обединеното кралство и се резултат от прекомерно активна имунна система. Приемът на пробиотици може да изложи развиващата се имунна система на по-полезни бактерии, което води до по-малко чувствителност към потенциалните алергени. Рибените масла също я успокояват, въпреки че е необходима повече работа, за да се идентифицират точните механизми, които се използват.
Нужни са по-обширни изследвания относно употребата на пробиотични и рибени масла по време на бременност като превенция срещу алергиите при децата. Препоръчително е да обхващат и да проследяват реакциите при децата до училищна възраст.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: revyourbody.com
Коментари към Приемът на рибено масло и пробиотици от бременната може да предпази детето от появата на алергии