Начало Здравна медиа Любопитно Екология Кактусът може да се окаже универсална пречиствателна станция за вода

Кактусът може да се окаже универсална пречиствателна станция за вода

Кактусът може да се окаже универсална пречиствателна станция за вода - изображение

Изследователи от Университета на Южна Флорида в Тампа откриха, че кактусът може да се окаже универсална пречиствателна станция за вода.

По време на своите експерименти те открили, че широко разпространеният Опунция фикус-индика пречиства водата, която съхранява в клееподобно вещество.

"В контейнер с мръсна вода, смесена с клей, извлечен от кактус, клеят действа като утаител, с помощта на който механичните и бактериалните примеси във водата, се слягат на дъното на контейнера", поясняват изследователите и уточняват, че има и химикали със същото действие, но кактусната технология е едновременно леснодостъпна и в същото време щадяща природата.

Този метод за пречистване на водата се използва от векове в Мексико и е изключително лесен за изпълнение – парченце от кактус се сварява и се пуска в мътна вода, загребана от локва или река.

Цвeтoвeтe и cтъблaтa на  Опунция фикус-индика са известни и със своите лечебни свойства - имaт cпaзмoлитичнo, диypeтичнo и ycпoкоявaщo дeйcтвиe. Цвeтoвeтe ce изпoлзвaт пpи лeчeниe нa paни, peвмaтизъм, ишиac, лeчeниe нa пpoблeми нa cтoмaшнo-чpeвния тpaкт, ocoбeнo пpи cиндpoм нa paздpaзнeнитe чepвa и пpи лeчeниe нa yгoлeмeнa пpocтнa жлeзa.

Снимка: tenerifeoutdoors.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниХрани и ястияБотаникаЛайфстайлХранене при...ФизиологияСнимкиСпорт и туризъмАлтернативна медицинаИсторияНормативни актовеДиетиРецептиСпортПроизводителиЛеченияОрганизации