Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Да пием вода: как, дали, кога и колко - част 1

Да пием вода: как, дали, кога и колко - част 1

Да пием вода: как, дали, кога и колко - част 1 - изображение

Водородна, алкална, кокосова, с колаген... Всеки ден в търговската мрежа се появяват нови видове вода. Едни ни обещават вечна младост, други - изцеление от всички болести, трети просто и скромно ни предлагат утоляване на жаждата. Струва ли си да плащаме за красиви бутилки с живителна течност, от колко литра такава всъщност имаме нужда дневно, какво говори етикетът върху бутилката минерална вода... Въпросите са много, а специалистите в областта дават отговорите. Позоваваме се на мнението на Робин Джефта (нутрициолог и диетолог), Ксения Селезньова (лекар-диетолог в Клиниката на института по хранене РАМН, кандидат на медицинските науки), Лоуренс Амстронг (Директор на лабораторията UCONN’s Human Performance Lab) и доктор Леонид Елкин.

Колко вода да пием през деня?

Според водещите световни организации е разработен препоръчителен дневен прием на вода, включително ястия, храни и напитки, съдържащи течност (сок, чай, кафе, диня, супа...).

 

 

European Food Safety Authority

 

 

National Health and Medical Research Council

 

US National Academy of Sciences, Institute of Medicine

Възрастни

мъже

2500 мл

3400 мл

3700 мл

 

жени

2000 мл

2800 мл

2700 мл

Бременни жени

 

2300 мл

2400 – 3100 мл

3000 мл

Кърмещи жени

 

2600-2700 мл

2900-3500 мл

3800 мл


Да пием вода, дори когато не сме жадни?

Много хора смятат, че трябва да приемат вода само при жажда. Но това не е съвсем вярно. Обикновено жаждата е сигнал за обезводняване. Цифрите говорят сами за себе си: при загуба на 2% течност от телесната маса човек изпитва рязка нужда от вода; когато процентите нараснат до 10, настъпва световъртеж и се появяват халюцинации. Ако изгубим 12% течност, ще ни е необходима незабавна медицинска помощ, при 20% обезводняване изходът е летален.

Може ли да се натровим, изпивайки прекалено много вода?

"Да, може", е отговорът на Селезньова. Препоръките не са да се приеме голямо количество вода наведнъж, особено вечер, защото това е свръх натоварване за бъбреците, които за денонощие и без това пречистват от токсини около 1700 литра кръв. Първо, така или иначе, те не могат да се справят с претоварването; второ, появяват се отоци.

Прекомерното потребление на вода намалява концентрацията на електролити в кръвта, в частност, на натрия, поддържащ баланса вътре и извън клетките.

 

Кога трябва да пием повече вода?

  • Тренировки

По време на тренировки човек изразходва много по-бързо водата, отколкото обикновено. Заради изпотяването и прегряването, към дневното количество вода е необходимо да се добавят още 500-600 милилитра. При загуба на течност кръвта става по-гъста, а на сърцето е по-трудно "да я придвижва" по артериите и вените. В този случай мозъкът и мускулите изискват повече кислород и хранителни вещества.
Между другото, болката в ставите може да бъде следствие от недостиг на течност в организма, тъй като хрущялната тъкан е еластичен материал, 60-85% състоящ се от вода.

При спортуване тялото има нужда от повече вода, това е факт. Как е добре да я приемаме? Преди тренировка - няколко големи глътки или половин чаша вода; по време на упражнения може да отпивате по малка глътка на всеки 15-20 минути, а след приключване изпийте пълна чаша с вода, за да възстановите водно-солевия баланс в организма.

  • Горещини

Когато навън е горещо, особено ако влажността е твърде висока, е нужно да се възстанови изгубената чрез потта влага.

  • Кърмене

По време на кърмене жените следва да приемат средно по 600-700 милилитра повече вода от препоръчваната доза, тъй като 87% от майчиното мляко се състои от вода.

  • Бременност

По 300 милилитра повече от нормата за ден е необходимо да изпива бременната жена, защото бебето е заобиколено от вода и му е нужно достатъчно количество от нея за 9 месеца.

  • Боледуване и натравяне

Ако човек се разболее, той трябва да си наложи спазването на правилен режим на прием на течности. Да се пият повече такива, за да се пречисти организма. Най-ефективно средство в такива случаи е водата с лимон и газираната вода.


Как да разбера, че не приемам достатъчно вода?

Директорът на лабораторията UCONN’s Human Performance Lab - Лоуренс Амстронг - казва: "Първо, ако изпитвате жажда, значи 1-2% от организма ви е обезводнен. Много хора бъркат глада и жаждата и преяждат. За да се избегне това, просто пийте вода преди обяд или вечеря. Второ, наблюдавайте промените на телесното си тегло. Съветвам да стъпвате върху кантара всеки ден в продължение на седмица след събуждане. Ако стрелката показва 500 грама по-малко от средното ви тегло, е необходимо да попълните баланса на течности с 400 милилитра вода. Трето, не е излишно да обърнете внимание на цвета на урината си: ако тя е светложълта или сламена, всичко е наред; ако е тъмна, тялото задържа вода, пийте повече; ако няколко пъти седмично урината е съвсем безцветна, това значи, че приемате прекалено много вода. Между другото, мигрената и непрекъснатото чувство на умора са първите сигнали, че организмът изпитва недостиг на течност. Изследвания показват, че при обезводняване настъпват проблеми с настроението, с вземането на решения, както и с изпълнението на обичайните задачи. Това влияе и върху ефективността на тренировките: при обезводняване на организма при показател 1,5% издръжливостта се понижава."

Непрекъснатият дефицит на течности в организма увеличава риска от развитие на диабет, сърдечни заболявания и метаболитен синдром, на хронични бъбречни заболявания, инфекции на пикочно-половата система.

Кога да пием вода? Необходимо ли е да приемаме вода с лимон сутрин? Може ли да заменим водата с други течности? Каква вода да пием? Отговорите на тези въпроси научете в част 2.

Каква информация трябва да съдържа етикетът върху бутилираната вода? Получаваме ли вода чрез храната? Влияе ли водата върху състоянието на кожата? По какво се различават и как въздействат върху организма различните видове вода? Отговорите на тези въпроси научете от част 3.


По материал на Е. Данилова, публикуван в rbc.ru, юни 2018
Снимка: sizozh.ru

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноВидеоЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлХрани и ястияСнимкиИсторияДиетиСпорт и туризъмФизиологияАлт. медицинаСпортНормативни актовеРецептиБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации