Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Твърдата вода може да предизвика екземи по кожата

Твърдата вода може да предизвика екземи по кожата

Твърдата вода може да предизвика екземи по кожата - изображение

Твърдата вода не е благоприятна за кожата. Оказва се, че редовното излагане на твърда вода може да я повреди значително и дори да предизвика екземи, твърдят специалисти от Университета в Шефилд и Кралския колеж в Лондон.

Британските учени обясняват, че честият контакт на кожата с твърда вода нарушава нейния защитен слой, което увеличава чувствителността й към потенциални дразнители като почистващите продукти, сапуни и шампоани. В твърда вода се съдържат повишени нива на калциеви и магнезиеви йони, които са свързани с повърхностно активни вещества като натриев лаурил сулфат и натриев лаурил етер сулфат, действащи като почистващи средства, което ги прави неразтворими. Това от друга страна способства лесното им проникване в кожата.

Обикновено нивото на рН на кожата е кисело. Твърдата вода също има повишена киселинност, което води до увеличение на стойностите на рН на кожата. Подобно повишаване на киселинността разрушава естествената функция на кожата, включително и физиологична бариера и оставя тялото уязвимо към навлизането на потенциално патогенни бактерии, които могат да причинят инфекции. По тази причина специалистите предупреждават, че редовното излагане на твърда вода може да е причина и за възникването на екземи – хронично кожно заболяване, придружено с червен, сърбящ обрив.

Това повишаване на чувствителността обикновено е свързано с генетично предразположение към обриви на кожната, което се обяснява с мутации на гена, кодиращ филагрин. Той е структурен протеин, който е важен за образуването кожна бариера и нейното противопоставяне на външни влияния. Голяма част от хората, страдащи от екземи, са носителите на филагрин.

Проучването на британските специалисти показва механизма, чрез който калциевите и магнезиевите йони в твърдата вода, повърхностно активните вещества и филагрин взаимодействат един с друг, като разрушават кожната бариера. Учените съветват да се следи твърдостта на водата, защото този неподозиран компонент може да се окаже основна причина в развитието на екземи.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: anxel-ha.netОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаИсторияЛеченияБотаникаЛайфстайлВидеоХрани и ястияХранене при...СнимкиДиетиСпорт и туризъмСпортФизиологияРецептиНормативни актовеПроизводителиОрганизации