Как соята пази от рак...
Много от учените обясняват големия бум на рак на гърдата в индустриалните страни с хормонални влияния от околната среда. Тези въздействия попадат в човешките клетки и започват да променят деленето им, което може да доведе до злокачествени заболявания.
Здравето ни е застрашено от двете рискови групи - на оксидативния и възпалителния стрес. Първата се причинява от външни условия, от храната, консумацията на алкохол, никотин, сладкиши и тестени изделия, месо и колбаси. Инфламаторният стрес е свързан с различни възпаления. Последствията често са сърдечен инфаркт, удар, рак и алцхаймер. В крайна сметка организмът се изтощава и отслабва от дългогодишните незабелязани имунни борби.
Тайната на изофлавоните
От такива опасности предпазват растителните хормони, известни като изофлавони. Според много специалисти те предотвратяват израждането на клетката и са надеждна защита срещу образуването на тумори. Изследвания показват, че в основата на тази отбрана е веществото генистеин. То е вид изофлавон, своеобразен пазач, който не пропуска вредните химични влияния да проникнат от външната среда в организма.
Изофлавоните са най-добре проучените вторични вещества, придобити от растения. Те са наричани фитоестрогени, тъй като много наподобяват структурата на женския хормон естроген. Срещат се в цветовете, листата или плодовете и предпазват растението най-вече от свободни радикали, които увреждат клетката перманентно. Съдържат се най-често в соята и червената детелина. Фитоестрогените в детелината са с най-добро действие, защото много наподобяват хормоните в човешкото тяло. Те се приемат с храната и могат лесно да се усвояват от организма, разбира се, при наличието на интактна среда.
Соевите зърна съдържат главно два изофлавона: генистеин и дайдзеин, и много малка част глицитеин. Целите соеви зърна и неферментиралите соеви хранителни вещества са богати предимно на изофлавони в гликозирана форма, т.е. свързани са с една молекула глюкоза. Ферментирали соеви продукти съдържат в повечето случаи аглукони, които са изофлавони, но без глюкозен остатък.
Високото съдържание на естроген в серума е една от главните причини за развитие на рак на гърдата. Изофлавонът генистеин предотвратява растежа на тумора. Позитивното действие на генистеина се базира на неговото антистрогенно действие. В азиатските страни, където консумацията на соеви продукти е висока, смъртността от рак на гърдата е 10 пъти по-ниска в сравнение с тази в САЩ. Но действието на изофлавоните е не само профилактично, те повлияват и вече появили се тумори.
Растителният белтък - здравословната алтернатива
Според проучвания повечето консуматори предпочитат храни, които имат здравословни предимства. В Европа около 30 млн. са опитали соевите продукти. Около 25% от европейското население над 15-годишна възраст консумират соя поради нейното здравословно влияние. Соевите продукти предлагат перфектна, ненатоварваща алтернатива и за хората, които имат непоносимост към мляко и млечни изделия - вследствие на лактозна нетолерантност или към протеина на кравето мляко.
Благодарение на растителните си протеини и по-големия брой ненаситени мастни киселини тези храни осигуряват достатъчно количество изофлавони на своите ценители. Нито една друга култура не предоставя толкова много ценен протеин за човека.
При това е много лесно да включите соята във всекидневието си. Денят започва най-добре със соева, напитка, било то прибавена към кафето или в мюслито. Доста кулинари откриват приложението на вкусната соя в модерната кухня. Който иска да приема достатъчно фитоестрогени за ден, трябва да консумира 300 г соев йогурт и 500 мл соево мляко или 300 г тофу /соево сирене/ дневно. Балансираното хранене, включващо приема на соя, има ред предимства. Ето някои от тях:
Климактериум
Позитивният ефект от действието на фитохормона изофлавон се изразява в намаляването на различните оплаквания.
Обмяна на веществата
Соята помага на ензимите в тялото да премахнат токсините.
Сърдечно-съдовата система
В соята има много малко мазнини. Тя не съдържа холестерол, затова повлиява позитивно мастната обмяна. Фитохормоните предпазват жените и от сърдечно-съдови заболявания.
Рак
Доказано е профилактичното действие срещу рак на гърдата и простатата. Освен това фитохормоните влияят положително и върху новообразувани тумори.
Остеопороза
60 до 100 мг изохлавони дневно подобряват костната плътност.
Възпалителен стрес
Соята има противовъзпалително действие, а опасността от хронични възпаления намалява значително нивото на "добрия" холестерол в кръвта.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИГОС АМИГДАЛИН B17 капсули 100 мг * 60 DR. GREEN
ВИТАЛНИ ГЪБИ капсули * 60 ЕСПАРА
РОВАТЕН капсули * 30
ДЕВА КРЕМ ПРОТИВ СТРИИ - 200 мл
ЕСТРОСОЙ ПЛЮС капсули 505 мг * 60 NATURE'S WAY
ВИТАЛ КОНЦЕПТ УОМАН капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Рентгеново изследване (рентгенография) на хранопровод
- Биопсия на гърда
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Пауловния
- Кюретаж
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
Коментари към Как соята пази от рак...