Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кожата участва в регулирането на кръвното налягане и сърдечния поток

Кожата участва в регулирането на кръвното налягане и сърдечния поток

Кожата участва в регулирането на кръвното налягане и сърдечния поток - изображение

Учени откриха, че кожата играе важна роля, когато става дума за регулиране на кръвното налягане и на сърдечния ритъм. Въпреки че наблюденията са направени върху мишки, специалистите от Университета в Кеймбридж и от шведския Каролински институт са на мнение, че резултатите важат и за хората. Според тях най-големият човешки орган участва в този процес, като отчита промените в нивото на кислорода в околната среда.

Високото кръвно налягане кореспондира със сърдечносъдови заболявания като инсулт и инфаркт. Състоянието често се свързва с намален кръвопоток през малките кръвоносни съдове в кожата и други части на тялото. Това е симптом, който може да се влоши, ако хипертонията остане нелекувана.

Предишни изследвания отрили, че към тъкан, лишена от кислород поради замърсяване, затлъстяване, пушене или в зони с голяма надморска височина, ще се увеличи кръвния приток. Това става под въздействието на група протеини, наречени HIF (Hypoxia-inducible factors).

Екипът от учени, направил сегашното проучване, провел експеримент, при който изложил гризачи на нискокислородни условия. Мишките били генетично модифицирани, за да не могат да произведат специфичните HIF протеини в кожата. Целта на специалистите била да разберат обратната връзка между кожата и сърдечносъдовата система.

В девет от десет случая високото кръвно налягане се появява спонтанно, без да е известна причината. Повечето изследвания в тази област са насочени към ролята, която пряко имат сърцето, мозъкът и бъбреците. Докато за участието на останалите органи учените знаят малко. Затова екипът се насочил към манипулиране на ключовите гени, имащи отношение към цикъла.

Въз основа на резултатите от проучването, загубата на протеиновите комплекси с предизвикващ хипоксия фактор или други протеини, използвани в отговор на "кислородния глад на кожата", показва значителна промяна в началото на процеса и при неговата продължителност.

Д-р Андрю Каубърн от Кеймбридж обяснява, че реакцията на кожата ни на ниски нива кислород може да бъде свързано с начина, по който сърцето изпомпва кръвта около тялото. Специалистът се надява, че проведеното изследване може да се използва, за да се научи повече за това как реакцията на тялото в подобни състояния може да увеличи риска и дори да причини хипертония.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиХранене при...СнимкиЗдравни проблемиВидеоИзследванияФизиологияСпортБотаникаЛайфстайлМикробиологияПатологияАлт. медицинаИсторияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиЗаведенияПроизводители