Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Комбинирането на енергийни напитки и алкохол може да предизвика инциденти

Комбинирането на енергийни напитки и алкохол може да предизвика инциденти

Комбинирането на енергийни напитки и алкохол може да предизвика инциденти - изображение

Прекаляването с алкохол и енергийни напитки в комбинация многократно увеличава опасността от инциденти, а пораженията по организма са много по-големи от тези, отколкото ако поотделно се приемат течностите, сигнализират канадски учени от университета във Виктория.

Когато се смесят енергийна напитка и алкохол, реакцията в организма е почти мигновена. В резултат на това според специалистите е много по-висока вероятността от падане и нараняване, предизвикване на бой или инцидент в заведение или на събирания.

Най-често енергийните напитки се използват като разредител на твърд алкохол. Известно е, че първите съдържат големи количества кофеин, чиято роля е да разсънва и ободрява. Което е точно обратното на действието на алкохола - той отпуска и "приспива" мозъка. Така двете действия се сблъскват и подлъгват човек, че не е изморен и не е пиян. Вместо да спре и да отиде да почива, той продължава да смесва напитките и да вкарва още повече количества в тялото си. Това може да предизвика нарушения в съня и ускорено сърцебиене, както и щети по сърдечносъдовата система, ако редовно се злоупотребява. Големите дози захар, таурин, кофеин и глюкуронолактон допълнително форсират организма.

Две кафета до обяд и две енергийни напитки с твърд алкохол вечерта вече преминават границата и не могат да се нарекат здравословно количество. Редовното предозиране води до пристъпи на паника, тревожност и високо кръвно налягане.

Съветите на учените са да не се прекалява с пиенето на енергийни напитки и да се избягва комбинирането им с алкохол. Най-лошото, което може да се направи, е през седмицата да се спазва въздържание, а през почивните дни наведнъж да се наваксва и вкарва в тялото големи количества от тези течности.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cloud.millenniumpost.in

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиРецептиАлтернативна медицинаИсторияНовиниАнкетиЛайфстайлНормативни актовеСпортПсихологияЛеченияСнимкиОрганизацииМедицински изследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаникаХранене при...Диети