Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Децата не са напълно готови да пресичат улицата сами до 14 години

Децата не са напълно готови да пресичат улицата сами до 14 години

Децата не са напълно готови да пресичат улицата сами до 14 години - изображение

Когато децата станат на 14 години, тогава са напълно готови безопасно да пресекат натоварена улица. Това сочи проучване на американски учени, които провели експеримент с момчета и момичета на 6, 8, 10, 12 и 14 години и група възрастни.

Опитът се е състоял в това, че през интервал от 2 до 5 секунди преминавали автомобили, движещи се с 40 км/ч, и всеки участник трябвало да пресече улицата. Оказало се, че при тези условия децата на 6 години най-много претърпяват инцидент – 8% от времето, при тези на 8 години намалява – 6%, 10-годишните само 5 на сто от времето са изложени на риск, 12-годишните – само 2 на сто, а при тийнейджърите на 14 години и възрастните няма инциденти.

Обяснението е, че по-малките деца имат недостатъчни възприятия и двигателни умения. Те не могат да преценят правилно скоростта на колата, която се приближава, разстоянието между тях и автомобила. Също така не успяват да се придвижат достатъчно бързо и точно от платното на тротоара.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: usnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСнимкиСпортЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиНормативни актовеПсихологияАлтернативна медицинаРецептиСоциални грижиХранене при...ИсторияИнтервютаЗаведенияОбразованиеОрганизацииСпециалистиМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника