Редовната консумация на гъби е свързана с понижен риск от ракови заболявания
Следващият път, когато готвите, помислете за добавяне на малко гъби към салатата или основното ястие. И не само защото са богати на витамини, хранителни вещества и антиоксиданти и добавят уникален привкус на храната, но и защото редица учени свързват редовната им консумация с по-нисък риск от развитие на рак.
През последните десетилетия честотата на раковите заболявания и смъртността от тях постоянно нарастват в световен мащаб, представлявайки огромна глобална тежест. Поради това превенцията им е основна цел на изследванията в областта на общественото здраве. Редица проучвания установяват, че повечето видове рак се дължат на предотвратими рискови фактори като нездравословната диета. Американският институт за изследване на рака съобщава, че за някои храни, сред които и гъбите, има убедителни доказателства за намаляване на риска от рак.
Гъбите – превенция срещу рак
„Гъбите са сред най-добрите хранителни източници на ерготионеин, известен също като „витамин за дълголетие“, който представлява мощен антиоксидант и основен клетъчен протектор.“, споделя Джибрил Ба, студент по епидемиология в Медицинския колеж към Пенсилванския университет. „Попълването на липсите на антиоксиданти в организма може да помогне за осигуряване на ефективна защита срещу оксидативния стрес и да понижи риска от развитие на рак.“
Систематичен преглед и метаанализ на учени от Пенсилванския университет в САЩ обхващат 17 проучвания върху ракови заболявания, публикувани в периода от 1 януари 1966 до 31 октомври 2020 г. Анализирайки данни от над 19 500 пациенти със злокачествени болести, изследователите проследяват връзката между редовната консумация на гъби и риска от развитие на рак.
Констатациите от проучването, публикувано на 16 март 2021 г. в списанието „Advances in Nutrition“, показват, че тази суперхрана може да помогне за предотвратяване на ракови заболявания. Метаанализът заключава, че гъбите шийтаке, кладница, майтаке и кралска кладница съдържат по-големи количества аминокиселина ерготионеин, известна със способността си да неутрализира опасните хидроксилни радикали в човешкия организъм, отколкото гъбите бяла печурка, кремини и кафява горска печурка.
Въпреки това изследователите са на мнение, че хората, които включват по-големи количества гъби, независимо от вида им, в хранителния си режим, са подложени на по-малък риск от развитие на рак. Според резултатите от проучването участници, които консумират 18 грама гъби дневно, са с 45% по-нисък риск от развитие на рак в сравнение с тези, които рядко или изобщо не ядат гъби.
Редовната консумация на гъби понижава най-много риска от рак на гърдата
По време на анализа, включващ проследяването на специфични видове рак, изследователите отбелязват, че най-силна е връзката между консумацията на гъби и рака на гърдата, тъй като при хората, които консумират тази суперхрана се наблюдава най-нисък риск от развитие на карцином на млечната жлеза. Според учените това се дължи на факта, че повечето проучвания, проведени до момента, са насочени конкретно към този вид заболяване, но не и към други форми на рак.
Изследователите са на мнение, че изводите от систематичния преглед и метаанализа могат да послужат за провеждането на ново проучване върху защитните ефекти на гъбите, както и за изготвянето на по-здравословни диети, които да помогнат за предотвратяване на ракови заболявания.
“Като цяло тези констатации предоставят важни доказателства за защитните ефекти на гъбите срещу раковите заболявания.“, казва Джон Ричи, изследовател в Щатския институт по рак и професор по науки за общественото здраве и фармакология. „Необходимо е провеждането на допълнителни проучвания, за да се определят по-добре механизмите и начините, по които гъбите влияят на развитието на различните видове рак.“, допълва Ричи.
news.psu.edu/story/655156/2021/04/21/research/higher-mushroom-consumption-associated-lower-risk-cancer
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КОРДИЦЕПС капсули 450 мг * 60 DXN
Безплатна доставка за България!ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
РАК И ДРУГИ ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ - БОРИСЛАВ ПЕЕВ - ДОКТОР БИОМАСТЕР
МИКО ДИФЕНС капсули 555 мг * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОМЕЙТАКЕ прах 100 гр. ДР. БИОМАСТЕР
НАУ ФУДС БЕТА ГЛЮКАН капсули 100 мг * 90
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- БЦЖ ваксина
- Как гладът убива рака
- Билки и билкови рецепти при онкологични заболявания
- Палиативно лечение
Коментари към Редовната консумация на гъби е свързана с понижен риск от ракови заболявания