Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2

Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2

от 13 апр 2022г., обновено на 06 дек 2024г.
Редактор: Даниела Пройчева
Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Изследване на учени от катедрата по хранене към Харвардското училище по обществено здраве в Бостън разкрива, че консумацията на продукти с растителен произход като плодове, зеленчуци, ядки, кафе и бобови намалява риска от диабет тип 2* при здрави хора.

Резултатите са публикувани в списанието „Diabetologia“ на Европейската асоциация за проучвания, свързани с диабета, а ръководител на екипа е проф. Франк Ху. Целта е да се изготвят метаболитни профили на участници, които са подложени на различен тип диети с преобладаващо растителни храни, за да се установи има ли връзка между тях и риска от диабет тип 2.

Метаболити и метаболомика

Метаболитът е вещество, което се използва по време на или е продукт от протичащ химичен процес в даден жив организъм. Той е изграден от голям брой химични съединения, съдържащи се в храните, както и от различни молекули, резултат от разграждането на въпросните съединения до състояние, в което могат да се усвояват от тялото. Разликите в химичния състав на продуктите, които консумираме, предполагат, че начинът на хранене влияе на метаболитния профил на човека. През последните години метаболомиката като дял от науката отбеляза сериозен напредък. Увеличи се и броят на проучванията, свързани с храненето и ефекта, който то има върху човешкото здраве. Метаболомиката представлява задълбочен анализ с цел откриване на всички метаболити в една биологична проба.

глюкомер

Диабет тип 2 засяга все повече хора

Над 90% от случаите на диабет са от тип 2. Състоянието крие сериозна заплаха за милиони хора по света. През последните две десетилетия пациентите с диабет са се увеличили три пъти, като през 2000 г. те са били 150 милиона, а през 2019 г. – 450 милиона. Прогнозата е, че броят им ще продължи да расте и ще достигне близо 700 милиона през 2045 г.

Усложнения вследствие на диабет тип 2

Освен че е опасен за човека, диабет тип 2 оказва сериозен натиск и върху здравните системи. Той е причина за немалко усложнения като сърдечносъдови нарушения, увреждане на бъбреците, очите и нервната система. Някои от основните фактори са нездравословен начин на хранене, наднормено тегло, затлъстяване, генетична предразположеност и липса на достатъчно физическа активност. Учените смятат, че хранителният режим, базиран най-вече на здравословни растителни продукти като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, предпазва от развитие на диабет тип 2, макар все още да не са ясни механизмите, по които това се случва.

Първи етап от изследването – анализ на кръвна плазма

Изследователският екип от Бостън извършва анализ на пробите с кръвна плазма и проследява как се хранят всички 10 684 доброволци от три различни проучвания, провеждани през годините. Повечето от тях са от европеидната раса, на средна възраст и със среден индекс на телесна маса (ИТМ) 25,6 kg/m2.

Всеки участник попълва въпросник, който съдържа въпроси за вида и честотата на консумираните храни. Въз основа на получените отговори той попада в една от трите категории диети с преобладаващо растителни продукти:

  • изцяло растителен хранителен режим (ИРХР);
  • здравословен хранителен режим с растителни продукти (ЗХРРП);
  • нездравословен хранителен режим с растителни продукти.

Всяка категория има определен индекс, който зависи от индивидуалния прием на общо 18 групи храни:

  • здравословни храни с растителен произход (пълнозърнести, плодове, зеленчуци, ядки, бобови, растителни мазнини, чай/ кафе);
  • нездравословни храни с растителен произход (обработени зърнени храни, плодови сокове, картофи, подсладени напитки, бонбони и десерти);
  • храни с животински произход (животински мазнини, млечни продукти, яйца, риба, морски деликатеси, месо и други).

Втори етап от изследването – изготвяне на метаболитни профили

На следващия етап от изследването си експертите проследяват връзката между отделните продукти от първите две (растителни) категории и риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, затлъстяване и високо кръвно налягане.

Учените анализират кръвни проби, взети още в края на 80-те и началото на 90-те, за да могат да изготвят метаболитните профили на доброволците. Междувременно те записват всеки пациент, който се разболява от диабет тип 2 в периода на проследяване. Благодарение на направените анализи и на хранителните индекси екипът открива каква е зависимостта между метаболитния профил, хранителния индекс и риска от диабет тип 2.

Резултати

Резултатите показват, че участниците, диагностицирани с диабет тип 2, са приемали по-малко здравословни храни на растителна основа и са с по-нисък индекс на изцяло растителен и на здравословен растителен хранителен режим. Също така, в сравнение с хората, които не са развили заболяването, те имат по-високи ИТМ, кръвно налягане и холестерол. Част от тях страдат от фамилна обремененост или не са достатъчно активни физически.

Метаболомните данни сочат, че метаболитните профили на участници, подложени на здравословен и нездравословен растителен хранителен режим, са коренно различни. Стойностите от направените изследвания в метаболитните профили разкриват и друг интересен факт: режимът, съдържащ само растителни храни, и здравословният растителен хранителен режим са в обратнопропорционална зависимост със случаите на диабет тип 2 сред напълно здравите хора. Рискови фактори като ИТМ, затлъстяване и т.н. не играят роля.

Високите индекси при участниците на изцяло растителен хранителен режим и на здравословен хранителен режим с растителни продукти доказват, че консумацията на здравословни храни с растителен произход намалява значително риска от развитие на диабет тип 2.

зеленчуци и плодове

Трети етап от изследването – корекция на резултатите спрямо нивата на междинни метаболити

По-нататъшният анализ на учените разкрива още, че, след коригиране на резултатите спрямо нивата на тригонелин, хипурат, изолевцин, малък брой триглицериди и някои други междинни метаболити, връзката между храненето с растителни продукти и диабет тип 2 до голяма степен изчезва. Според екипа е много вероятно именно на тези вещества да се дължи зависимостта, която се наблюдава между начина на хранене и риска от диабет тип 2. Тригонелинът например се съдържа в кафето и има доказан благоприятен ефект върху инсулиновата резистентност по време на изпитания с животни. Високите стойности на хипурат от своя страна се свързват с по-добър гликемичен контрол, подобрена секреция на инсулин и по-нисък риск от диабет тип 2. Експертите са на мнение, че метаболитите трябва да бъдат изследвани по-подробно, за да се разкрие механизмът, по който различните хранителни режими с преобладаващо растителни продукти определят степента на риск от диабет тип 2.

Проф. Ху допълва: „Много е трудно да изчислим какъв е ефектът от всяка отделна храна, тъй като ние ги разглеждаме като съвкупност. Сигурно е обаче, че отделните метаболити, получени след консумацията на богати на полифеноли растителни храни като плодове, зеленчуци, кафе и бобови, понижават значително риска от заболяването.“

Заключението на авторите е, че, ако се храним с повече растителни продукти, ние имаме по-голям шанс да се предпазим от диабет тип 2. Те възнамеряват да обърнат сериозно внимание на ролята, която играят междинните метаболити, за да могат да докажат евентуална причинно-следствена връзка между начина ни на хранене и вероятността от разболяване.

В бъдеще учените планират да вземат периодично кръвни проби от участниците в изследването, което би дало възможност да се проследи ефекта от промените в хранителните навици върху метаболома и съответно върху риска от диабет тип 2.

* Fenglei Wang et al. Plasma metabolite profiles related to plant-based diets and the risk of type 2 diabetes. Diabetologia. 2022. 

Контролирайте предиабета с промяна на 6 навика- видео

 

 


 

Източник:
  • New study reveals that healthy plant-based diets are associated with a lower risk of developing diabetes: https://medicalxpress.com/news/2022-04-reveals-healthy-plant-based-diets-diabetes.html
  • Plasma metabolite profiles related to plant-based diets and the risk of type 2 diabetes: https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-022-05692-8
Още по темата:
  • Рецептата за профилактика на диабет на народния лечител Петър Димков Рецептата за профилактика на диабет на народния лечител Петър Димков
  • Редовната консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2 Редовната консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2
  • Виаграта защитава от заболявания на сърцето при диабетици Виаграта защитава от заболявания на сърцето при диабетици
  • Земната ябълка се препоръчва при диабет и храносмилателни проблеми Земната ябълка се препоръчва при диабет и храносмилателни проблеми
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БИОХЕРБА КОКОСОВА ЗАХАР прах 150 г
4.60лв.

БИОХЕРБА КОКОСОВА ЗАХАР прах 150 г

УБОЖДАЩО УСТРОЙСТВО WELLION PRO 2
18.00лв.

УБОЖДАЩО УСТРОЙСТВО WELLION PRO 2

ГЛИКОРАВНИН капсули 425 мг *  30 МИРТА МЕДИКУС
22.40лв.

ГЛИКОРАВНИН капсули 425 мг * 30 МИРТА МЕДИКУС

ВЕЛИОН ДИАБЕЙСИК капсули * 30
21.50лв.

ВЕЛИОН ДИАБЕЙСИК капсули * 30

ВИРУМИН ДЕНТ ФИЛТЪР * 120
54.40лв.

ВИРУМИН ДЕНТ ФИЛТЪР * 120

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА ГЛЮКОМЕРИ КЕЪРСЕНС PRO И КЕЪРСЕНС DUAL * 50
27.00лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА ГЛЮКОМЕРИ КЕЪРСЕНС PRO И КЕЪРСЕНС DUAL * 50

Коментари към Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2
    www.framar.bg 
    на 04 June 2025 в 17:44
    Коментирайте "Консумацията на здравословни растителни продукти намалява риска от диабет тип 2"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
  • Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
  • Сярна гъба
  • Диета № 9 - при диабет
  • Диабет
  • E11 Неинсулинозависим захарен диабет
  • ACE инхибитори
  • Индийски бял живовляк, Псилиум
  • Ацерола, Барбадосова вишна, Тропическа вишна, Пуерториканска череша
  • Дервишка гъба, Обикновен вонящ рог
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо отслабваме, когато имаме висока кръвна захар и диабет?

преди 127 дни, 1 час и 41 мин.

оземпик писалка - търся мнение от пациенти с диабет

преди 1783 дни, 22 часа и 7 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 20 часа и 3 мин.

Кожен проблем по време на бременност - след посещение на козметик

преди 2 дни, 22 часа и 17 мин.

Услуги в България на speedybook.pro

преди 19 дни, 5 часа и 48 мин.

Какво представлява прозяването

преди 23 дни, 20 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ МСМ (МЕТИЛ - СУЛФОНИЛ - МЕТАН) прах 300 г

МАГНАЛАБС МАГНАЗАЙМ сироп 125 мл

ФИТОМЕР ИНТЕНЗИВЕН ЛОСИОН P5 ЗА ОТСЛАБВАНЕ 150 мл

БИОФРЕШ ОМЕКОТЯВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С БАДЕМ 100 мл

ХЕЛИКС ОРИГИНАЛ капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Правете компреси от мас за облекчаване на симптомите при грип и настинка

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 16:50:42

ЗИМ спрей за нос ЗА ДЕЦА 30 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 15:51:26

ЗИМ спрей за нос ЗА ДЕЦА 30 мл

Коментар на: Поли от 04 юни 2025г. в 15:24:28

Правете компреси от мас за облекчаване на симптомите при грип и настинка

Коментар на: Порасналия човек от 04 юни 2025г. в 14:57:46

АБОФАРМА ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 1000 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 14:33:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival