Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Контрацептивен гел за мъже създадоха учени

Контрацептивен гел за мъже създадоха учени

Контрацептивен гел за мъже създадоха учени - изображение

За първи път от години учени разработиха нов контрацептивен продукт за мъжете. Представлява гел, който под упойка се инжектира в семепроводите и образува стена, която спира само спермата без останалите телесни течности. За съжаление не може да служи като защита срещу полово предаваните болести.

Засега носи името Vasalgel и информация за него е публикувана в журнала Basic and Clinical Andrology. След успешното преминаване на опитите при маймуни се очаква да бъде тестван и върху хора. Досега основните начини мъжете да предпазват от нежелана бременност своите партньорки бяха презервативът и вазектомията. Процедурата по поставянето на новия гел е подобна на оперативното прекъсване на семепроводите, но процесът е по-лесно обратим.

Подобен гел се изпробва върху мъже в Индия, но освен че спира сперматозоидите, контрацептивът ги и убива. Има какво още да се изчиства и при прилагания в университета в Калифорния върху примати специален продукт. За целия двегодишен период на опити няма нито един случай на забременяване, но при поставяне на гела в гениталиите на една мъжка маймуна се получило усложнение и трябвало веднага да се премахне веществото. Имало и няколко случаи на неразположения и нежелани ефекти, които преминали.
В момента се работи върху търсенето на финансиране, което ще позволи новият контрацептив за мъже да навлезе в масово производство.

Снимка: thestar.ie

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаЛеченияЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиНаучни публикацииСоциални грижиСпортПсихологияКлинични пътекиМедицински изследванияФизиологияНормативни актовеСпециалистиПроизводителиИнтервютаХранене при...