Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Костни морфогенетични протеини ще заличават белези и бръчки

Костни морфогенетични протеини ще заличават белези и бръчки

Костни морфогенетични протеини ще заличават белези и бръчки - изображение

Костни морфологични протеини ще се използват в козметологията за заличаване на белези и бръчки, информират специалисти от Университета в Пенсилвания, САЩ.

Много скоро бръчките могат да бъдат нещо от миналото, благодарение на разработка на специалисти, които са установили как да се регенерират клетките на тялото, за да поддържат младостта на кожата.

Традиционно мастните клетки, наречени адипоцити се намират в кожата, но в резултат на стареене и образуването на съединителна тъкан се губят. Липсата на адипоцити е една от основните причини за постоянни бръчки при по-възрастни хора. Лабораторни изследвания са показали как космените фоликули могат да помогнат в лечението на кожни рани, без образуването на характерните белези, чрез разпределянето на ключови сигнални молекули, наречени костни морфогенетични протеини.

Тези молекули са в състояние да инструктират белезите - миофибробластни клетки, често срещани в зарастващи рани. Костните морфогенетични протеини изпращат сигнал на миофибробластите за необходимостта да се превърнат в адипоцитите.

Учените са открили, че съществува начин за манипулиране на лечебния процес, водещ до възстановяване на кожата, а не към образуването на белези. Обикновено миофибробластите не са в състояние да се превърнат в различен вид клетки. Но изследванията на специалистите са показали, че човек е в състояние да повлияе на тези клетки и съществува механизъм към стабилно превръщане в адипоцитите.

Предварителни експерименти са проведени върху лабораторни мишки и човешки тъкани с белези в лабораторни условия. Въпреки че това проучване е фокусирано единствено върху борбата с белезите по кожата, то получава далеч по-широко клинично приложение. На първо място може да бъдат приветствано от козметици и пластични хирурзи.

Снимка: dihohouston.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияБотаникаСнимкиЛюбопитноАлтернативна медицинаЛайфстайл