Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Креатинът увеличава коефициента на интелигентност и работната памет

Креатинът увеличава коефициента на интелигентност и работната памет

Креатинът увеличава коефициента на интелигентност и работната памет - изображение

Креатинът увеличава коефициента на интелигентност и работната памет, показа ново изследване.

Хранителната добавка се използва предимно от атлетите за покачване на мускулна маса и увеличаване на мускулната сила. Това обаче далеч не е единственият й ефект, категорични са учените след поредица експерименти с участието на вегетарианци и вегани.

"Умишлено изключихме месоядците, защото те си набавят вариращи нива креатин в зависимост от количеството и качеството на месото, което консумират", обясни ръководителят на д-р Каролин Рае, цитирана от spring.org.uk.

"Спряхме се на креатина като основен обект на нашите изследвания, защото неговата ключова роля в поддържане на енергийните нива в мозъка е добре известна. Именно по тази причина предположихме, че режим, базиран на креатина, би могъл да подпомогне мозъчната функция. И се оказахме прави", допълни д-р Рае.

По време на експериментите учените са добавили креатин към диетата на участниците – в продължение на 6 седмици те са взимали по 5 грама креатин всеки ден.

"В края на изследването участниците завършиха успешно когнитивните тестове, които изискват бърза мозъчна дейност в условията на ограничено време", обобщават учените.

Снимка: Men's Fitness

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияМедицински изследванияСпортПсихологияЛайфстайлЛюбопитноХранене при...НовиниЗдравни съветиОрганизацииСнимкиАлтернативна медицинаИсторияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаЛечения