Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Късната бременност удължава живота на жените

Късната бременност удължава живота на жените

Късната бременност удължава живота на жените - изображение

Жените, родили първото си дете след 25 години, по-често доживяват дълбока старост, информират изследователи от Калифорнийския Университет в Сан-Диего.

Американските учени уверяват, че ако жената не бърза с раждането на първото си дете, то шансът да доживее дълбока старост се увеличава. Жените, родили след 25 години първото си дете, с 11% по-вероятно е да живеят по-дълго от 90 години, в сравнение с тези жени, които са станали майки на много по-млада възраст. Последните години броят на майките, родили по-късно, значително се е увеличил. Жените решават да се съсредоточат върху кариерата си и след това да създават семейство.

Въпреки това лекарите настойчиво призовават жените да не отлагат раждането на дете, защото с годините фертилността намалява и рискът от усложнения се увеличава.

В ново изследване с участието на 20 000 жени е показало, че късната бременност има своите преимущества. Най-добро влияние оказва при жените, решили да родят първото си дете между 25 и 29 години. Дори раждането да е след 30 години, то с 10% по-вероятно е тези жени да достигнат 90-годишна възраст, в сравнение с тези дами, които са решили да станат майки преди 25 години.

Изследването също доказва, че бременността оказва защитна функция на здравето на жената. Жените, станали майки от 2 до 4 пъти доживяват 90 години, в сравнение с тези, които никога не са раждали деца. Отделно дамите, които имат от 2 до 3 деца, на 25% доживяват до 90 години, в сравнение с тези, които са майки на едно дете.

Снимка: UPMC HealthBeat

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиИсторияДиетиАнкетиСъставкиСоциални грижиЛеченияХранене при...СпортАлтернативна медицинаНаучни публикацииКлинични пътекиМедицински изследванияФизиологияЗдравни проблемиНормативни актовеСпециалистиПроизводителиИнтервютаБотаника