Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Лекарство помага на жени, оплакващи се от болезнен полов контакт

Лекарство помага на жени, оплакващи се от болезнен полов контакт

Лекарство помага на жени, оплакващи се от болезнен полов контакт - изображение

Проучване за първи път анализира сексуалната функция при жени, изпитващи болка при полов контакт и лекувани с габапентин. То е публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology и показва, че пациентките подобрили сексуалния си живот благодарение на оралното нервно болкоуспокояващо лекарство, прилагано в лечение на болка вследствие херпесна инфекция или фибромиалгия.

Жените, участвали в изследването, били диагностицирани с провокирана вулводиния. Това е хроничен синдром, който се характеризира със симптоми като парене, дразнене и сърбеж при навлизане във влагалището. Болката обикновено се появява при полов контакт или при поставяне на тампон, което може да доведе до сексуална дисфункция.

„Предишни проучвания показват, че габапентин намалява болката при фибромиалгия – хронично заболяване, което включва широко разпространени болки в различни части на тялото. Нашата теория е, че намаляването на мускулните болки в тазовото дъно може да редуцира общата болка при вулводиния и така да подобри сексуалната функция“, коментира водещият автор на проучването Глория Бакман от Института за женско здраве към Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Учените установили, че 230-те участнички в изследването изпитали по-малко болка и сексуалното им желание, възбудата и удовлетворението им се подобрили след приема на медикамента. Те били на средна възраст от 37 години и повечето от тях изпитвали болезнените симптоми повече от 5 г. Въпреки лечението, тяхната цялостна сексуална функция останала по-ниска от тази на жените без това заболяване.

Изследователите открили още, че дамите с по-силни мускулни болки реагират по-добре в сравнение с тези, които изпитват по-слаби. Това предполага, че габапентин трябва да се приема от пациентки, които имат значителна мускулна стегнатост и спазъм в тазовата област.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСнимкиПсихологияФизиологияАлт. медицинаВидеоНовиниБотаникаИсторияСпортЛеченияКлинични пътекиСпециалистиАнкетиНаправления в медицинатаЗдравни проблемиОрганизацииТестовеСоциални грижиРецепти