Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Малко жени споделят за проблемите, породени от вагиналната сухота

Малко жени споделят за проблемите, породени от вагиналната сухота

Малко жени споделят за проблемите, породени от вагиналната сухота - изображение

Вагиналната сухота е често срещан проблем, който се влошава в периода на преход към менопаузата. Темата е табу, никой не смее да говори, а още по-малко жените правят нещо, за да коригират състоянието. Ново проучване идентифицира тези фактори, които допринасят за превръщането на вагиналната сухота в забранена тема. Резултатите от изследването са публикувани в онлайн списанието „Менопауза“ на едноименното Северноамериканско дружество.

Много жени изпитват симптомите на състоянието, които се изразяват в сърбеж, чувство на изгаряне или липса на овлажняване, причиняващо болка по време на сексуалния акт. Проучването проследява 2400 жени в продължение на 17 г. Данните показват, че в началото 19,4% от дамите на възраст между 42- и 53-годишна възраст съобщават за вагинална сухота. При представителките на нежния пол, които били между 57 и 69 г., процентът бил 34.

По-изненадващ е фактът, че повече от 50 на сто от жените не споделят за проблема на своите лекари, а по-малко от 4 на сто използват някои от доказалите се терапии, които включват вагинални естрогенни таблетки, кремове, пръстени и др.

Не е тайна, че когато една жена премине към менопауза и нивата на естродиола спаднат, тялото претърпява много промени. Една от тях е намаленият вагинален кръвопоток, който води до сухота и болка по време на полов акт. Новото проучване показва, че честотата на сексуалната активност няма ефект върху степента на вагиналната сухота или върху неприятното усещане по време на акта. Така че дамите, които смятат, че с по-малко или повече секс ще излекуват проблема си, трябва да потърсят по-доказани възможности за лечение.

Установено е, че хормоналната терапия е много по-ефективна при жени, които са имали естествена манопауза, отколкото при онези, при които тя е настъпила вследствие хистеректомия. Специалистите коментират, че лубрикантите и вагиналните овлажнители не са достатъчни и затова е по-добре да се прибегне до естрогенни таблетки, кремове и интравагинален дехидроандростерон.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: healthywomen.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиХранене при...ВидеоИзследванияАлт. медицинаЛеченияТестовеСпециалистиРецептиДиетиПроизводителиБотаника