Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Марихуаната като метод за отказване от твърди наркотици

Марихуаната като метод за отказване от твърди наркотици

Марихуаната като метод за отказване от твърди наркотици - изображение

Марихуаната да се използва като метод за отказване от твърди наркотици - кокаин и хероин. Този вариант на лечение става все по-известен и в САЩ, се позовават в свой материал по темата CNN.

Основната идея се състои във факта, че зависимите хора от твърди наркотици не могат да спрат рязко тяхното използване, а е нужен период на приспособяване на организма. Това може да се постигне с постепенно намаляване на зависимостта към наркотичната съставка с друга по-лека за по-кратък период. Приема се, че това е преходна фаза за използването на марихуана вместо твърд наркотик и до за определено по-кратко време.

В Лос Анджелис център за наркотична зависимост прилагат успешно този метод, като за целта се използва медицински канабис“, уточнява програмният директор Джо Шранк на движението High Sobriety, което подкрепя концепцията за полезността на марихуаната в отказа от твърди вещества.

Според директорът на центъра за наркозависими в Джорджия Тод Стъмбо тази терапия е абсурдна, защото няма научни доказателства за ефективността й.

В марихуаната има наличие на определени вещества канабидоиди. Едно от тях е тетрахидроканабинол, а другото канабидиол. Първото вещество стимулира рецепторите в мозъка при използването на канабис и води до усещането на отнесеност. Второто вещество - канабидолът има обаче противоречиво действие и именно то може да помогне в преобръщането на някои от промените, характерни при употребата на хероин.

Въпросът е, че все още не е ясно напълно как точно работи и в каква степен веществото канабидол. Продължават изследванията в тази насока.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DrugAbuse.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСпортЛюбопитноЛайфстайлПсихологияХрани и ястияИсторияБотаника