Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Масла от 10 билки унищожават бактерия, причиняваща лаймска болест

Масла от 10 билки унищожават бактерия, причиняваща лаймска болест

Масла от 10 билки унищожават бактерия, причиняваща лаймска болест - изображение

Според изследване маслата от чесън и други билки показват силна активност по отношение на бактерията, причиняваща лаймска болест. Те могат да бъдат особено полезни при облекчаване на симптомите на заболяването, които продължават въпреки стандартното антибиотично лечение.

Изследователи от Факултета по обществено здраве "Блумбърг" към университета "Джонс Хопкинс" публикували проучването си в сп. "Антибиотици" (Antibiotics). То включва лабораторни тестове на 35 етерични масла от пресовани растения или техните плодове, съдържащи основния им аромат. Учените открили, че 10 от тях демонстрират силна унищожителна активност срещу пасивни и бавноразвиващи се персистиращи форми на бактерията, причиняваща лаймска болест. Сред някои от тях са масла от чесън, дърво смирна, листа от мащерка, кора от канела, зърна бахар и кимион.

„Ние открихме, че тези етерични масла са още по-добри при унищожаването на постоянните форми на лаймска болест, отколкото стандартните антибиотици“, казва главният автор Ин Джан, професор в Катедрата по молекулярна микробиология и имунология във факултета.

Стандартното лечение на лаймска болест с доксициклин или алтернативен антибиотик в продължение на няколко седмици обикновено изчиства инфекцията и премахва симптомите. Но близо 10 до 20% от пациентите съобщават за постоянни симптоми, включващи умора и болки в ставите, често наричани посттерапевтичен синдром на лаймската болест, който в някои случаи може да продължи месеци или години.

Причината за него не е известна, но изследователите знаят, че културите на бактерията Borrelia burgdorferi, причиняваща заболяването в Северна Америка, могат да навлязат в така наречената стационарна фаза, в която много от клетките се делят бавно или въобще не. Те са постоянни клетки, които могат да се образуват естествено при условия на гладуване или при стресови ситуации. Също така са по-устойчиви на антибиотици. Някои изследователи потърсили други лекарства или медицински съединения, които са способни да унищожат упоритите бактерии на лаймската болест с надеждата, че могат да се приложат за лечение на хора с постоянни симптоми.

Джан и колегите от лабораторията му са част от тези учени и през 2014 г. започват изследвания на одобрени от Американската агенция по храните и лекарствата медикаменти за активност срещу устойчивата бактерия. Открили, че даптомицин има по-добра успеваемост от настоящите антибиотици. През 2015 г. съобщават, че комбинацията от доксициклин, цефоперазон и даптомицин надеждно ликвидират постоянните форми на заболяването в лаболаторни условия. В изследване от 2017 г. учените установили, че етеричните масла от риган, канела, карамфил, цитронела и вечнозелени растения убиват бактерията в стационарната фаза още по-силно от даптомицина, шампион сред изследваните фармацевтични продукти.

В новото си проучване Джан и колегите му разширили изследването като включили общо 35 етерични масла. Десет от тях показват значителна активност при ликвидирането на културите на бактериите в стационарна фаза при концентрация от само една част от хиляда. Пет от десет масла успешно убили всички стационарни фази на бактерията на лаймската болест за 7 дни, като никакви бактерии не се възстановили след 21 дни. Петте масла са от чесън, смирна, бахар, джинджифил и от цветове на лилия. Маслата от мащерка, кимион, както и цинамалдехидът – ароматната основна съставка на маслото от канела, също се представили добре.

Лабораторните тестове са все още в ранен етап, но учените се надяват в близко бъдеще да продължат с разработките си и да ги приложат върху животни и върху миши модели с постоянна инфекция на лаймска болест. Ако те преминат успешно, следващата стъпка е организирането на тестове при хора.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияИзследванияХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлРецептиАлт. медицинаЗдравни съветиХрани и ястияСнимкиДиетиСпортНаправления в медицинатаАптекиПроизводителиБотаникаЗаведенияЛеченияПсихологияОрганизацииИнтервютаСпециалистиНормативни актовеТестовеСоциални грижиОбразование