Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Маслото от черен кимион помага при ревматоиден артрит

Маслото от черен кимион помага при ревматоиден артрит

Маслото от черен кимион помага при ревматоиден артрит - изображение

Различни изследвания се фокусират върху полезността на черния кимион. Той може да бъде от огромна помощ за поддържането на добро здраве. Възпаленията, които възникват в тялото, имат две страни – ако са системни и хронични, водят до сериозни увреждания, но ако са инцидентни, те се явяват здравословна защита срещу злокачествени инфекции, клетки и травми.

Определянето на правилния баланс между „полезното“ и разрушителното възпаление е важно за избягване на болестите. За съжаление с възрастта това естествено равновесие може да бъде прекъснато. И тук черният кимион може да влезе в употреба. Семената му съдържат мощен фитохимикал, наречен тимохинон, както и тимол, който има антисептични и антимикробни свойства.

Изследвания показват, че маслото от черен кимион увеличава активността на макрофагите, които обграждат и унищожават анормалните клетки в тялото. Освен това то стимулира помощните Т-клетки. Проучване показва, че при хора, приемали масло от семена от растението, има нарастване на действието на макрофагите с 30 на сто и увеличение на активността на Т-клетките с 55 на сто.

Ефектите на кимиона върху възпалението са изследвани от учени, които проучили действието на маслото от растението при ревматоиден артрит. Жените, които участвали в проучването, приемали 500 мг масло от семето два пъти дневно. След известен период 42,5% от доброволките отбелязали намаление на симптомите на артрита, в това число по-малко сутрешна скованост и оток на ставите.

Изследване по експериментална биология и медицина показва, че съединението тимохинон в кимиона може да намали нивото на ензима ММР, който унищожава тъканта в ставите и костите.

Други ползи, които са присъщи за полезното растение, са, че то оказва благотворно влияние при хора, страдащи от алергии, астма, сърдечни заболявания. Маслото от семената му намалява симптомите като кихане, хрема и сърбеж при алергичния ринит, облекчава проходимостта на дихателните пътища и трахеята при астмата. Доказано е в изследвания при животни, че маслото намалява лошия холестерол, както и исхемия/реперфузионното увреждане, което може да причини сериозни нарушения в органите и тъканите след инсулт или инфаркт.

Черният кимион е малко по-различен от този, който обикновено се използва в по-пикантните ястия. Семената му са по-тъмни, а вкусът му повече напомня на резенето. Присъщ е за кухнята на Северна Африка и Близкия Изток.

Приемът на големи количества може да доведе до нежелани реакции като стомашно неразположение или алергични обриви.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: hayatouki.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноБотаника