Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Потомството на майки с ревматоиден артрит е по-застрашено от хронични заболявания

Потомството на майки с ревматоиден артрит е по-застрашено от хронични заболявания

Потомството на майки с ревматоиден артрит е по-застрашено от хронични заболявания - изображение

Ново изследване обръща внимание върху проблема, че децата, родени от майки с ревматоиден артрит, са изложени на голям риск също да страдат от това или друго хронично заболяване.

В продължение на 25 години учените от Центъра за клинична епидемиология към Университетската болница в Одензе, Дания, проследили състоянието на 2106 деца, родени от жени с ревматоиден артрит. Сравнили техните резултати с тези на 1 378 539 момчета и момичета, чиито майки били здрави.

Рискът при децата да бъдат установени няколко заболявания в детството и юношеството е по-голям им, ако жените са диагностицирани с ревматоиден артрит преди бременността. При такава ситуация 2,2 пъти е по-вероятно наследниците да страдат от проблеми с щитовидната жлеза. Опасността от епилепсия при потомството се увеличава 1,6 пъти повече, а от поява на ревматоиден артрит – 2,9 пъти.

Изследването цели да завиши вниманието на педиатрите и общопрактикуващите лекари да проследяват децата на родилките, които страдат от това заболяване. По този начин майките ще са предупредени за потенциално високия риск от негативно въздействие на хроничните болести върху бъдещото здраве на наследниците им.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: newsroom.wiley.com
Снимка: npr.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоНовиниХранене при...ЛюбопитноИнтервютаЗдравни съветиОрганизацииАнкетиСпециалистиЛеченияБотаникаИзследванияНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеАлт. медицинаКлинични пътекиИсторияСнимкиЛайфстайлСоциални грижиСпортПатологияФизиологияЗдравни проблемиПроизводители