Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Менструалните чашки повишават риска от токсичен шоков синдром

Менструалните чашки повишават риска от токсичен шоков синдром

Менструалните чашки повишават риска от токсичен шоков синдром - изображение

Затова, че използването на дамски тампони може да повиши риска от развитието на токсичен шоков синдром се знае отдавна. Оказва се, че менструалните чашки също са в състояние да стимулират растежа на Staphylococcus aureus, която провокира синдрома.

Поредното изследване, осъществено от френски учени от Университета в Лион, показва, че най-вероятната причина за развитието на бактериите е въздухът, който попада при поставянето на чашката или влиза между влакната на тампоните.

„И двете интравагинални средства могат да се приемат като рисков фактор за появата на синдрома на токсичен шок по време на менструалния цикъл, затова е нужно да се предприемат предпазни мерки“, пишат изследователите в списание Applied and Environmental Microbiology.

Според указанията менструалните чаши могат да бъдат само изплакнати преди да се използват повторно. Учените твърдят, че това няма да реши проблема и инфекцията може да се пренесе, затова препоръчват чашките да бъдат стерилизирани. „Значителен остатъчен биофилм на Staphylococcus aureus беше открито 8 часа след три последователни измивания с вода, независимо от модела и състава на чашата“, отбелязват френските изследователи.

По време на проучването бива развенчана и тезата, че органичните тампони не водят до риск от развитие на синдрома. „Резултатите ни не поддържат хипотезата, че тампоните от органичен памук са по-безопасни в сравнение с тези, направени от смесен памук и целулозни химични влакна, вискоза или тампони само от коприна“, коментира проф. Жерар Лина от екипа на лионския университет.

Новите изследвания и резултатите от тях карат специалистите да посъветват жените да бъдат особено внимателни както при избора на тампони и чашки, така и при поддържането на хигиена по време на менструалния цикъл.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: independent.co.uk
Снимка: bfmtv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиИсторияНовиниЛайфстайлИзследванияЛеченияФизиологияХранене при...Социални грижиКлинични пътекиБотаника