Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората

Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората

от 04 апр 2018г., обновено на 21 апр 2023г.
Редактор: Даниела Пройчева
Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

В Англия бяха въведени промени, които позволяват създаването и продажбата на генноредактирани храни. Правителството се надява, че тази стъпка ще доведе до откриване на нови работни места и ускоряване процеса на производство на суровини за хранителната промишленост. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия обаче предпочитат да изчакат, преди да последват Англия, тъй като не са убедени в тяхната безопасност както за човека, така и за околната среда.

Генно редактиране на земеделски култури

Години наред фермери създават нови сортове чрез традиционния хибриден метод. Те например могат да кръстосат сорт голямо, но не особено вкусно зеле, с друго, което е по-малко, но пък е значително по-вкусно, и така да получат идеалния зеленчук. За съжаление, процесът често отнема години, тъй като отличният резултат се постига след много проби и грешки, докато се улучи най-доброто съчетание от гени на двата сорта зеле.

С помощта на генетичните методи учените установяват кои гени определят размерите и вкуса на зеленчука и ги добавят на правилното място, което спестява време.

Генетични техники за извършване на промени в ДНК

Генетична модификация (ГМ)

Вече 20 години тя се прилага в много страни по света, с изключение на ЕС. При генната модификация се добавят нови гени към ДНК на растението (или животното), за да се подобрят неговите характеристики. Така се създава нов вид, който не може да се получи чрез познатото кръстосване.

Генно редактиране (ГР)

Редактирането на гени е сравнително нов метод, който позволява на учените да работят върху конкретни гени. Законовата реформа разрешава на експерти, които създават нови култури, да включват и изключват тези гени, като премахват малка част от ДНК. Отново е в сила правилото, че крайният резултат трябва да може да бъде постигнат и по естествен път.

графично изображение на разликите между генна модификация и генно редактиране

Цисгенеза

Тя е подобна на ГМ, но гените, които се добавят, всъщност принадлежат на същия или много близък вид. Единственото строго изискване след промяната в закона в Англия е получената нова земеделска култура да може да се създаде чрез традиционното кръстосване.

Кога генноредактираните храни ще бъдат достъпни за граждани на Великобритания

След излизането от ЕС част от ограниченията, свързани със създаването на генноредактирани култури в Англия паднаха, което обаче не означава, че вече могат да се закупуват готови продукти от търговската мрежа. Технологията е нова и ще бъдат нужни няколко години преди гражданите да получат достъп до стоки, създадени с помощта на генетични методи. Първата крачка е направена и оттук нататък е единствено въпрос на време кога това ще се случи.

Законовите промени позволяват също така производство и съответно продажба на месо, яйца и млечни продукти от генноредактирани животни, но тъй като възможните негативни последици върху самите животни не са проучени задълбочено, парламентът ще трябва да проведе отделно гласуване.

Според новите правила не е необходимо генноредактираните храни да бъдат обозначени като такива, защото от Уестминстър не смятат, че те се различават от останалите конвенционални продукти на пазара.

>>> Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем

Какъв вид генноредактирани продукти ще се предлагат на пазара

В Япония вече се продават домати, богати на веществото GABA, което има успокояващ ефект, както и морска каракуда, чието месо е по-подходящо за приготвяне на суши.

Американска компания разработва къпини без семки и череши без костилки, а във Великобритания се работи върху създаването на домати с вит.D и генноредактирана пшеница.

Основната цел при използването на генното редактиране е да се ускори процеса по разработване на нови видове от вече познатите ни земеделски култури.

На второ място производителите се стремят към тяхното усъвършенстване: картофи с по-високо съдържание на скорбяла, което ги прави по-хрупкави след термична обработка и богати на протеини растителни продукти, които да заместят месото.

Някои от компаниите виждат в генното редактиране начин за подобряване характеристиките на земеделските култури, така че да се увеличи производителността и да се повиши устойчивостта на крайния продукт на климатичните промени.

синя спирала ДНК на черен фон

Безопасни ли са генноредактираните храни

Експерти подчертават, че чрез трите генетични техники може да се произвежда храна, която е напълно безопасна за човека. Те поясняват, че всеки продукт преминава сериозни тестове. Според тях жителите на Азия, Северна и Южна Америка консумират генномодифицирани растителни продукти вече 25 години, без да се наблюдава какъвто и да било страничен ефект.

В страните членки на ЕС производството на генномодифицирани или генноредактирани земеделски култури за продажба все още е забранено заради съмнения, че може да не са напълно безвредни за човека и околната среда.

Ефект върху човешкото здраве и околната среда

Много от противниците на генноредактираните храни смятат, че между тях и генномодифицираните продукти няма разлика. Те са разтревожени от факта, че продуктите, получени след генно редактиране, няма да бъдат тествани, което крие риск от появата на нови алергени и токсини.

Някои учени са на мнение, че генноредактираните земеделски култури могат да имат негативно въздействие върху околната среда. Засега обаче техните опасения са безпочвени, защото данните разкриват, че продуктите, създадени по познатия метод на генна модификация, не вредят нито на човешкото здраве, нито на природата. Предвид сходствата между нея и генното редактиране, поддръжниците на иновативната техника изключват всякакви рискове.

Наскоро проведена анкета от компанията YouGov, по поръчка на Министерството на храните и регионалното развитие, сочи, че 54% от хората считат генноредактираните култури за „приемливи“, а 28% не ги одобряват. 

Източник:

What is gene-edited food and is it safe to eat?: https://www.bbc.com/news/science-environment

5.0/5 1 оценка

Коментари към Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 04:13
    Коментирайте "Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем
  • Не се заблуждавайте по кода на етикетите - той невинаги показва дали плодовете са ГМО
  • Европейските законодатели окончателно решават дали да разрешат ГМ културите
  • България няма да отглежда ГМО култури
  • Осъдиха на три години затвор китайския учен Хъ Джанкуей, който промени генома на два ембриона
  • Англия разрешава продажбата на гмо продукти
  • Унгария унищожи 1000 акра генетично модифицирана царевица
  • Закон за генетично модифицирани организми
  • 5-те най-шокиращи противоречия в хранителната индустрия (1 част)
  • Европейският парламент реши: Биопродуктите могат да съдържат гмо или пестициди в определени граници
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Мед или кафява захар - кое е по-подходящо за хората на диета?

преди 138 дни, 18 часа и 4 мин.

Опасни ли са напитките Lava Bear?

преди 140 дни, 14 часа и 21 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 16 часа и 17 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 7 часа и 18 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 7 часа и 29 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 7 часа и 36 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival