Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Микрочастици предизвикват възпаление след смяната на ставни протези

Микрочастици предизвикват възпаление след смяната на ставни протези

Микрочастици предизвикват възпаление след смяната на ставни протези - изображение

Изследователи от "Рътгърс" откриха защо пациенти с имплантирани стави изпитват вредно възпаление и костна загуба. Тяхното откритие, публикувано в Nature Materials, може да проправи пътя за нови терапии за намаляване на болката и за предотвратяване на необходимостта от последваща операция.

Данните показват, че до 15% от интервенциите за смяна на ставите се налага да бъдат повторени. Причината са микрочастиците, освобождаващи се от протезните устройства, известни като "остатъци от износване". За тях се смята, че подпомагат възпалението, което води до болка, изчезване на костна тъкан, разхлабване на импланта и в крайна сметка до неуспех на протезата да се прикрепи към костта.

Досега учените не бяха наясно какви са специфичните пътища, чрез които тези частици подпомагат възпалението. Проучването на специалистите от "Рътгърс" сочи, че белите кръвни клетки, наречени микрофаги, реагират на частиците сякаш са вредни нащественици и ги поглъщат. След това клетките умират и отделят специфична молекула, която предизвиква още по-силен имунен отговор, включително възпаление, което може да причини увреждане на тъканите и разрушаване на костите.

"Разграждането на костите може да се случи в рамките на 10-15 години и често изисква сложна ревизионна операция, за да замени импланта и да се лекува загубата на кост", казва водещият автор на изследването Уилям Гауз. Той допълва, че много хора започват да изпитват болка заради възпалението малко след операцията. Лекарите им предписват лекарства за болката, но разхлабването продължава.

Обикновено се смята, че инфекциозните агенти или токсините причиняват заболяване, но очевидно отговорът на тялото спрямо частиците, които по същество нямат присъщи дейности, може да доведе до значителни увреждания на тъканите и до патология.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: verywellhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗаведенияИсторияСнимкиЛеченияЗдравни съветиХранене при...Заболявания (МКБ)Алт. медицинаСпортСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛайфстайлБотаника