Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Минералната вата може да предизвика рак

Минералната вата може да предизвика рак

Минералната вата може да предизвика рак - изображение
  Хората, живеещи в жилища с изолация от минерална вата, дори не подозират, че стените, подът и таванът постепенно ги убиват. Вредността на този материал обаче е доказана още през 2002 г.

  По данни на Световната здравна организация, през 2008-ма от рак са починали 7,6 милиона души, което е 13% от всички починали през годината. Според експертите, към 2030-та ежегодно от рак ще умират над 11 милиона човека.

  Но една трета от тези случаи могат да се предотвратят. Учените са убедени, че ракът в организма се развива от една единствена клетка. Този страшен „бъг" е или генетически наследен, или възниква вследствие на външни фактори, а такива има много, дори на пръв да изглеждат безобидни.

  Според Международната агенция по изучаване на рака (МАИР), онкологичните заболявания могат да бъдат предизвикани от някои строителни материали, в частност - минералната вата, която се използва повсеместно за изолация на помещения.

  Хората, живеещи в подобни жилища, дори не подозират, че стените, подът и таванът постепенно ги убиват. Това обаче е доказано още през 2002 година от изследване на МАИР с мишки и хамстери. Резултатите от експеримента са доказали, че минералната вата е канцерогенна.

  Малките влакна на изолацията могат да предизвикат силно дразнене на лигавиците и белите дробове, а при регулярно вдишване водят до развитие на рак.

  По време на стареене влакната на минералната вата постепенно се превръщат в канцерогенен прах, който попада вътре в помещенията и в природната среда. Да се избавим от този прах е невъзможно, тъй като той постоянно се промъква от вътрешните конструкции на сградите. Съвременните строителни технологии не обезпечават херметичност на топлоизолационния материал.

  Освен това съставките на минералната вата съдържат фенолни и формалдехидни смоли, които отделят токсични компоненти, усилвайки по този начин риска от ракови заболявания.

  В редица западни страни се надигнаха сериозни протести срещу използването на минерална вата в строителството на жилища и офиси. Специалистите по безопасност на труда препоръчват използване на херметични костюми, очила, гумени ръкавици и респиратори при работа с минерална вата. Много строителни компании дори отказват да използват този материал, за сметка на по-екологични и безопасни изолации.

  В някои по-слабо развити страни хората използват минерална вата при отглеждане на плодове и зеленчуци, без да си дават сметка, че вредните компоненти, просмукани от растенията, впоследствие могат да увредят здравето им и дори да ги убият.

  Никак не е случаен фактът, че над 70% от починалите от рак са живели в страни с ниско ниво на доходите, където властите не контролират достатъчно стриктно какви продукти консумират хората и какви материали се използват в строителството.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаНормативни актовеИзследванияИсторияБотаникаНаправления в медицинатаСпециалистиНаучни публикацииВидеоОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиПрезентацииЛайфстайлЗдравни съветиПатологияАнкетиФизиологияЛеченияСъставкиТестовеХранене при...СнимкиСпортЕ-тата в хранитеХрани и ястияПроизводители