Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Многодетните майки по-рядко се разболяват от болестта на Алцхаймер

Многодетните майки по-рядко се разболяват от болестта на Алцхаймер

Многодетните майки по-рядко се разболяват от болестта на Алцхаймер - изображение

Плодовитостта на жената може да помогне да се предвиди доколко е вероятно тя да развие деменция в по-късните години от живота й. Две проучвания разработват тази идея, едното е на организацията Kaiser Permanente, Северна Калифорния, което включва представителки на нежния пол с повече деца, с повече на брой години на фертилност и с менструален цикъл, който е започнал по-рано и е продължил по-дълго време.

Второто проучване е направено от екип от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и то открива, че жените, които имат повече месеци бременност през живота си, са по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер. И двете изследвания ще бъдат представени на годишната среща на Асоциацията, свързана със заболяването. Те се считат за предварителни, докато не бъдат публикувани в експертни списания. Двете проучвания не твърдят и не доказват, че безплодието води до повишаването на опасността от деменция.

Почти две трети от американците с болестта на Алцхаймер са жени по данни на съответната асоциация. „Повечето дами, отколкото мъже, страдат от деменция и известно време се смяташе, че причината е защото те живеят по-дълго. Сега изследванията показват, че има още неразкрити детайли“, коментира Паола Гилзанц от Kaiser Permanente. Учените от организацията се запитали какво в биологията на жената евентуално модулира риска от деменция. За целта те прегледали здравните досиета на 14 595 жени между 40- и 55-годишна възраст, за да видят дали има някаква връзка между тяхната репродуктивна история и опасността от деменция. Изследователите установили, че майките с 3 или повече деца са с 12 на сто по-малко изложени на риск, отколкото онези с по едно дете. Освен това времетраенето на репродуктивния период е свързан с опасността от деменция.

Резултатите от проучването показват, че жените с репродуктивен период от 21-та си годишнина до 30-те си години са с 33% по-застрашени от Алцхаймер за разлика от тези, които били плодородни от 38 до 44 г. Дамите, които преживяват първия си менструален цикъл цикъл на 16 г. или по-късно, са с 31% по-склонни да развият заболяването в сравнение с онези, на които той идва за първи път на 13-годишна възраст. При представителките на нежния пол, при които естествената менопауза настъпва на 45 г. или по-рано, рискът е 28% по-голям в сравнение с жените, на които последната менструация е след 45-годишна възраст. Никой не може да каже със сигурност защо фертилността е свързана с по-ниска опасност от деменция.

Паола Гилзанц твърди, че някои обещаващи изследвания, свързани с естрогена, показват, че хормонът може би играе някаква роля и има защитна функция.

Второто проучване, което анализира показателите на 133 жени от Великобритания, показва, че тези, които прекарват повече време от живота си в бременност, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер. За всеки месец, в който били бременни, рискът намалявал с 5,5%. Специалистите, които направили изследването, смятат, че благоприятните ефекти върху имунната система през тези периоди могат да имат съществено значение за бъдещото здраве на мозъка. „Ние сме заинтригувани от възможността бременността да реорганизира тялото на майката по начин, който може да я предпази от появата на Алцхаймер по-късно“, заявява доцентът по антропология, психиатрия и биоповеденчески науки в Калифорнийския университет Моли Фокс.

Досега учените и всички останали мислеха за деменцията като за нещо, което е присъщо за напредналата възраст, но сега изследователите се насочват към фактори, които оказват влияние върху здравето на мозъка в средна или по-млада възраст.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: albanianchildren.org

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...НовиниЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиБотаникаЛайфстайлСоциални грижиПсихологияЛеченияИсторияИзследванияПроизводители