Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Много дълбоките бръчки на челото са сигнал за риск от смърт вследствие сърдечносъдово заболяване

Много дълбоките бръчки на челото са сигнал за риск от смърт вследствие сърдечносъдово заболяване

Много дълбоките бръчки на челото са сигнал за риск от смърт вследствие сърдечносъдово заболяване - изображение

Изследователи твърдят, че наличието на много дълбоки бръчки на челото, които са повече от обичайното за възрастта, е признак за по-висок риск от смърт вследствие сърдечносъдово заболяване. Тези данни били изнесени от учените на годишната конференция на Европейската кардиологична асоциация в Мюнхен.

Оценяването на бръчките по челото може да бъде лесен и евтин начин за идентифициране на хора, които могат да попаднат в опасност заради сърдечносъдово заболяване. „Вие не можете да видите или да почувствате рискови фактори като висок холестерол или хипертония. Но наблюдаването на лицето може да послужи като маркер и да предизвика даването на съвет, за да се избегне опасността“, казва Йоланд Ескурио, доцент по трудова медицина в Централната университетска болница в Тулуза, Франция.

Рискът от сърдечни заболявания се увеличава с възрастта на хората, но начинът на живот и медицинските интервенции могат да намалят опасността. Предизвикателството е да се идентифицират високорисковите пациенти достатъчно рано.

Авторите на изследването проучили 3200 души, които били здрави и на възраст 32, 42, 52 и 62 г. Те били изследвани от лекари, които определили резултатите в зависимост от броя и дълбочината на бръчките на челата им. Водели се от скалата от 0 до 3, като първата означава няма бръчки, а втората – многобройни дълбоки бръчки.

Учените проследили участниците в продължение на 20 години, като през това време починали 233-ма по различни причини. От тях 15,2% били категоризирани по скала 2 или 3, 6,6% - попаднали в скала 1, а 2,1% - в 0. При предпоследните има по-малък риск от смърт вследствие сърдечносъдово заболяване, отколкото при последните. Тези, които получили оценка 2 или 3, били почти 10 пъти повече застрашени от летален изход в сравнение с хората по скала 0. Резултатите са след взети предвид възраст, пол, кръвно налягане, сърдечен ритъм, липидни нива, диабет и тютюнопушене.

Учените направили извода, че колкото е по-висока степента на бръчките, толкова повече се увеличава опасността от смърт след сърдечносъдово заболяване. Промените в колагеновия протеин и в оксидативния стрес изглежда играят роля както при атеросклерозата, така и при бръчките. Освен това кръвоносните съдове на челото са толкова малки, че могат да бъдат по-чувствителни към натрупването на плаки. Това означава, че бръчките могат да са един от ранните признаци на стареене на съдовете.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлЛеченияБотаника