Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Могат да разберат дали ще настъпи преждевременно раждане чрез нов метод

Могат да разберат дали ще настъпи преждевременно раждане чрез нов метод

Могат да разберат дали ще настъпи преждевременно раждане чрез нов метод - изображение

Учени откриха още един показател, по който да определят дали бременната е предразположена към преждевременно раждане. Те установиха, че бъдещите майки имат така наречените имунни часове. Те могат да служат на лекарите за ориентир дали бебето ще се появи по-рано, информира Новите родители, цитирайки rambler.ru.

Известно е, че имунната система на бременната бавно се адаптира и се стреми да не отхвърли плода, който възприема за чуждо тяло. Досега този процес не беше подробно проучен и на специалистите не беше ясно какви точно промени настъпват в имунитета.

Точно в определени часове се извършват тези изменения и подсказват дали организмът на жената успява да се приспособи или може да се очакват проблеми, водещи до избързване с термина. За определяне на тези имунни часове учените вземали кръвни проби на всеки три месеца и 6 седмици след раждането от 18 жени с нормално протичаща бременност и на още 10 бъдещи майки, служещи за контролна група.

За да измерят едновременно 50 показателя на всяка имунна клетка, изследователите използвали метода на поточната цитомерия. Проследили кои биологични сигнални пътища в клетките са най-активни и как всяка една от тях отговаря на стимулация, породена от повтарящи се вирусни и бактериални инфекции.

Тази техника се прилага за първи път и показва в детайли как имунната система се променя през бременността и откроява рисковите моменти.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: upi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноНормативни актовеМикробиологияИсторияФизиологияПсихологияЗдравни съветиИзследванияСпециалистиЛайфстайлСнимкиХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиСпортПроизводителиОрганизацииЛеченияКлинични пътекиЗаведенияБотаника