Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мозъкът улавя собствените си грешки

Мозъкът улавя собствените си грешки

Мозъкът улавя собствените си грешки - изображение

Двама изследователи доказват, че човешкият мозък „знае“ кога греши и е способен бързо да открива своите грешки. Ученият Михаел Фалкенщайн от университета в Дортмунд установил този факт като проследил мозъчните сигнали, докато човек пише на клавиатура. Амплитудата на електрическите сигнали в лобния дял на мозъка се съкращава с 10 микроволта, когато се натисне грешен клавиш.

Като потвърждение на теорията идва и проучването, направено от Патрик Рабит от Манчестърския университет. Той открива, че ударът по грешния клавиш е с по-малък натиск, отколкото по правилния. Специалистът обяснява, че сякаш по този начин мозъкът се опитва да предотврати грешката в последния момент.

Чрез сложните механизми, които се осъществяват в него, органът е способен да открива пропуск, извършен от самия него, и то в момента, когато го прави.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: obekti.bg
Снимка: bodyconstructor.co.uk

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияСпортЛайфстайлСоциални грижиИсторияНовиниСнимкиЗдравни съветиДиетиХранене при...ПатологияФизиологияАлт. медицинаОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаника