Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Мръсният въздух увеличава риска от вродени малоформации

Мръсният въздух увеличава риска от вродени малоформации

Мръсният въздух увеличава риска от вродени малоформации - изображение

Мръсният въздух увеличава риска от вродени малоформаци на плода преди и след зачеване, информират учени от Университета на Синсинати съвместно със специалисти от Детската болница на Синсинати.

Супсенцията от фините частици от различен химичер характер, оксидите на азота и сярата попадат в белите дробове и се натрупват на повърхността на тъканта, което възпрепятства нормалното дишане. Редовното излагане на замърсен въздух превишава драстично нормата на тези частици и сериозно увеличава риска от заболявания на белите дробове, сърдечносъдовата система, дихателните пътища и дори рак.

Проучването на учените е насочено към последиците от газове на автомобили, емисии от твърди горива с токсичен характер върху плода и неговото развитие. Специалистите са анализирали данните на здравето на 29 000 бебета, родени между 2006 г. и 2010 г. в щата Охайо с данните за съдържание на фини PM2.5 частици във въздуха за същия период. Отбелява се, че изследването е взело под внимание замърсяването на въздуха по местоживеене на бременните жените, а не до тяхната работа или паркове, където се прекарва по-голямата част от ежедневието на дамите. Проучването установява, че се разждат деца с вродени малоформации от жени, които са дишали тежко замърсен въздух непосредствено преди зачеване и по време на бременност.

Според Световната здфравна организация съдържанието на PM2.5 във въздуха е 25 микрограма на кубичен метър. Средният показател на замърсяване в щата Охайо е под тази стойност - едва 13,79 мкг/м3, но въпреки това нарастващата концентрация за всеки 10 мкг/м3 увеличава риска от вродени малоформации на плода с 19 %.

Изследването показва също, че високите концентрации на мръсен въздух водят до дефекти на половата система и на неправилно развитие на пикочо-половата система при момчетата.

Учените от Университета на Синсинати съветват жените, които планират бременност, да предприемат мерки, които да гарантират, че преди и по време на бременност ще дишат възможно най-чист въздух, за да предпазят себе си и бъдетото дете от различни бъдещи заболявания.

Проучването е публикувано в The Journal of Pediatrics.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: jpeds.com
Снимка: ptfamosos.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛайфстайлЗдравни съветиПатологияСпортСнимкиФизиологияНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияИстория