Начало Здравна медиа Любопитно Екология Замърсеният въздух провокира към измами и престъпления

Замърсеният въздух провокира към измами и престъпления

Замърсеният въздух провокира към измами и престъпления - изображение

Замърсеният въздух провокира хората към извършването на измами и престъпления. Този на пръв поглед почти невероятен извод правят изследователи от САЩ след проучвания, анализи и експерименти. Те предполагат, че най-вероятната причина затова е чувството на тревожност, чието ниво се повишава, когато въздухът е мръсен.

Първото, което правят изследователите е да анализират данните в 9360 града в САЩ за 9 години. Те установяват, че в населените места със силно замърсен въздух престъпността е по-висока. Освен този огромен по обем анализаторски труд, учените провеждат и редица експерименти.

В един от тях те оценили склонността на участниците в експеримента да използват неетични стратегии при водене на преговори. Доброволците трябвало да пишат за живота в изключително замърсен район и в такъв с чист въздух. Става ясно, че писалите за място, където въздухът е мръсен, много повече са готови да се държат неетично и в същото време излъчват по-голямо неспокойствие в сравнение с хората, които разказвали за живота в райони, където е чисто.

При друг експеримент показват на 256 души снимки, на които са изобразени кадри със замърсен и с чист въздух. Искат от участниците да си представят, че живеят на показаните места и да разсъждават затова какви са чувствата, които ги вълнуват. Последвала задача на компютъра, включваща отговор на въпроси, а за всеки верен отговор наградата е 50 цента. Учените обяснили на доброволците, че има проблем с програмата и ако поставят курсора на определено място, ще видят верния отговор. Разбира се, те молят хората да не го правят.

Когато започва изпълнението на задачата, специалистите наблюдават внимателно поведението на доброволците и установяват, че по-често опит да видят верния отговор, въпреки забраната, правят онези, които си представили, че живеят на място с мръсен въздух.

Очевидно е, че замърсяването на въздуха надхвърля познатите до момента проблеми, свързани със здравето на хората и опазването на околната среда, казват учените от Columbia Business School, които осъществяват проучването.Те припомнят и това, че предишни изследвания по темата са показали, че чувството на тревожност се засилва, когато човек живее в район със замърсен въздух, а именно то води до неетично поведение.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСпортПатологияФизиологияПсихологияАлт. медицинаНормативни актовеЛеченияТестовеБотаникаИстория