Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мухите пренасят над 300 зарази

Мухите пренасят над 300 зарази

Мухите пренасят над 300 зарази - изображение

Стайните мухи пренасят до 351 вида опасни микроорганизми, а мухите навън до 316. Това информират учени от Пенсилванския университет, Федералния университет в Рио де Жанейро, от Нанянския технологичен университет и седем други научни института.

До заключенията учените са стигнали анализирайки микробиома на 116 вида стайни мухи и мухи, уловени в Северна и Южна Америка и Евразия. Резултатите са показали най-голям брой бактерии по краката и крилата на мухите. Оказва се, че стайните мухи могат да пренесат повече зарази от насекомите във външна среда. Според проучването са открити 15 екземпляра на бактерията Helicobacter pylori, развиваща язва на дванадесетопръстника и стомаха, свързва се с гастрита, и дори с развитието на рак на стомаха.

Специалистите посочват, че насекомите са източник на разпространение на различни бактерии и хората трябва да се съобразяват с това. Най-лесният и бърз начин на пренасяне на зарази и микроорганизми е чрез храната. Препоръчително е да не се оставя на открито и за дълго, защото тези насекоми кацат върху редица развалени продукти, изпражнения и химикали.

От друга страна според учените разпространението на зарази има и положителна страна. Това дава възможност да се съберат данни за възникването на възможни епидемии.

Определени мухи могат да се използват като екологични посредници, които дават информация за местата, където са били преди това. Този многофункционален подход е подходящ за наблюдение на здравето на населението, състоянието на околната среда, както и за съдебната медицина“, отбелява Доналд Брайънт, професор по биотехнологии в държавния университет в Пенсилвания.

Изследването върху ролята на мухите и предаването на зарази може да се използва и за подобряването на  системата за ранно предупреждение за болести.

Проучването е публикувано в "Scientific Reports".

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: independent.co
Снимка: webmiastoto.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияНовиниЛюбопитноИсторияПсихологияЛайфстайлНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииНаправления в медицината