Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дрога, бактерии и вируси се разпространяват по банкнотите

Дрога, бактерии и вируси се разпространяват по банкнотите

Дрога, бактерии и вируси се разпространяват по банкнотите  - изображение

Всичко около нас е заобиколено с мръсотия, разпространяваща се най-вече чрез обществени места и предмети. Бактерии, вируси, гъбички живеят по телефоните, дръжки на врати, автобусни дръжки, скамейки в парка и други. Най-честият разпространител обаче са именно банкнотите.

Ново изследване идентифицира множество различни щамове на бактерии върху долари, които циркулират из Ню Йорк. Специалистите са открили цял списък от различни следи по парите. Резултатите показват по какъв бърз начин се разпространяват незабелязано човешките дейности, оставяйки молекулни следи.

Най-често се срещат бактериите Streptococcus oralis, живееща в устната кухина на човек и Propionibacterium acnes, причиняваща акне. Открити са следи от наркотици, ДНК на домашни животни, бактерии, свързани със специфична храна.

Екипът от Университета в Ню Йорк, воден от биолога Джейн Карлтън, пояснява, че следи от кокаин са открити в почити 80% от банкнотите. По-рядко, но все пак съществуват и следи от хероин, морфин, амфетамини и метамфетамини.

Идентифицирането на храните и наркотиците по паричните средства не е много интересно за обикновения човек, но учените използват тези данни и анализи, за да разберат моделите на заболяванията. Повечето от тези микроби не са причина за развитието на болест, но се отчитат и проучвания, според които щамовете на вируси и бактерии, причина за болести, могат да се разпространяват лесно и чрез банкнотите.

Изследването показва, че бактерии, причиняващи зараза с храната като салмонела и патогенен щам E.coli, оцеляват също толкова добре и в средата на банкомата.

Открити са бактерии върху банкноти от Канада, причиняващи кожни инфекции като Метицилин-резистентен стафилокок (MRSA). За сега не е известен размерът, до който има вероятност да се разпространи инфекцията.

Според учените обаче микробите, причиняващи заболявания, дори и да оцелеят в среда като банкомат, в повечето случаи не заразяват хората. Пренасянето на заболявания чрез пари е много рядко срещано и засега не са регистрирани епидемии, започнали от банкомати.

Специалистите сега са насочили вниманието си към пречистване на банкнотите между прехвърлянията.

Американската валута към момента се прави от смес на памук и лен, които предполагат по-голям бактериален растеж. Но вече има и държави, които разработват преход към пластмасови парични средства, върху които да се задържат по-малко бактерии. Такъв пример е Канада, която въведе своите нови банкноти през 2013 година.

Изследванията в насока разпространение на зарази чрез банкноти продължават.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Zoon.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниПсихологияИсторияНормативни актовеАлтернативна медицинаЛайфстайлНаправления в медицинатаОрганизацииСоциални грижиАнкетиСнимкиЛеченияСтатистически проучванияМедицински изследванияХранене при...Клинични пътекиБотаника