Начало Здравна медиа Любопитно Психология Мъжете с по-високи нива на тестостерон действат интуитивно

Мъжете с по-високи нива на тестостерон действат интуитивно

Мъжете с по-високи нива на тестостерон действат интуитивно - изображение

По-високите нива на тестостерон намаляват когнитивната рефлексия при мъжете. С други думи те бързат с действията си, а не се замислят по-задълбочено. Това показва изследване, при което 243 мъже били разделени на две групи, като на едната учените дали доза тестостерон, а на другата плацебо. Господата от първата група взимали импулсивни решения на поставените задачи, които се оказвали предимно грешни. Те не обмисляли отговорите си, а директно ги давали, без да се замислят дали вътрешното им чувство не ги подвежда.

Високото ниво на хормона предизвиква усещането, че не е възможно конкретният човек да бърка. Така той не си прави труда да провери доводите за решението си или да го докаже с аргументи.

В проучването на двете групи мъже били зададени логически задачи. Верните отговори при представителите на силния пол с допълнителната доза тестостерон били с 20% по-ниски, отколкото на останалите им колеги. Те залагали на интуитивните решения вместо на логическия размисъл.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dailymail.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиПсихологияФизиологияМедицински изследванияИсторияЗдравни съветиНовиниЛеченияБотаникаХранене при...СпортАлтернативна медицинаЛайфстайл