Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Заниманията на майката с детето допринасят за развитието на неговите когнитивни умения

Заниманията на майката с детето допринасят за развитието на неговите когнитивни умения

Заниманията на майката с детето допринасят за развитието на неговите когнитивни умения  - изображение

Детето, което прекарва поне половин час с майка си на ден развива по-добре своите когнитивни умения в бъдеще, съобщават учени от Университетския Колеж в Лондон.

Изключително важен период за децата са годините между 5 и 7, в течение на които е от съществено значение контактът с майката. Ако тя отделя достатъчно време, за да чете приказки, да изпълняват домашни задания или просто да играят, то при тези деца се наблюдава по-добро развитие на когнитивните умения и способности. Развива се тяхната памет, мислене и речников запас. Отделя се внимание на зрителното и звуково възприятие. При това позитивното въздействие при децата се съхранява и в зряла възраст. Ако майката отделя повече време в игри и креативни упражнения с детето, то развива повече социални навици на общуване. Това способства за развитието на опорно-двигателната система и финната моторика.

Тези заключения на британските учени са на основата на наблюдения на 8 000 майки и техните деца в течение на 16 години. Тези навици са особено важни за успеваемостта в училище и университета, за достигане на успехи в кариерата и в личен план.

Специалистите отбелязват, че децата, на които не се отделя внимание, изпитват междуличностни затруднения във взаимоотношенията с родители, учители, връстници. Това може на определен етап да провокира развитието на депресия, тревожност и агресия, което от своя страна оказва влияние в криминален план в бъдеще.

Според учените за позитивното въздействие на психиката и интелекта на детето не е нужно много отделено време. Дори половин час на ден допринася за здравото и спокойно развитие на децата в бъдеще.

Снимка: The Economist

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛеченияБотаникаСпортАнкетиХранене при...РецептиИнтервютаИсторияАлтернативна медицинаОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиМедицински изследвания