Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Най-нови достижения в медицината

Най-нови достижения в медицината

Най-нови достижения в медицината - изображение

НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ: ХИРУРГИЯ БЕЗ ШЕВОВЕ


Съществуването и използването на ултра-тънки слоеве в различни устройства, като тънки мембрани или микроскопични сензори, отдавна привлича вниманието на изследователите. Друга област, в която нанотехнологиите успешно навлизат, е медицината. Японски учени успяха да разработят материал /т.нар. филм/ с дебелина от 20 нанометра, който освен всичко това е и биоразградим. Оказа се, че филмът прекрасно може да намери приложение в конвенционалните хирургични интервенции, завършващи с класически шев.


Новите тъкани


Те са разработени по метода на деламинацията /филигранно разделяне на слоевете/, като за помощно вещество се използва поливинилов алкохол. Така се получава самостоятелно съществуваща тъкан с дебелина едва 20 nm и е с площ от няколко квадратни сантиметра.


Приложение


Филмът може да се постави върху кожата на мястото на традиционната превръзка, защото перфектно прилепва и спомага за затварянето на хирургически разрези и рани, а и не се нуждае от допълнителни материали като хирургическо лепило за прикрепване. Високотехнологичната превръзка е особено подходяща и при постоперативната рехабилитация, тъй като границите на нанофилма нямат влакнеста структура и така покритите рани след оздравяването няма да се превърнат в нежелани белези и познатите ръбове от шев. Очаква се изкуствената тъкан да замени и хирургическите конци, което значително ще намали времето за възстановяване след операция и намалява риска от инвазивност /възможността за заразяване с миклоби и възникване на инфекции/.
Особено ценен се оказва нанофилмът за естетичната хирургия в клиниките на Холивуд. Лекарите споделят, че ще използват нанотехнологиите на мястото на използване на конци и лигатури при случаите на големи вътрешни наранявания, които освен че са технически трудни за зашиване, не винаги дават и добър резултат. Така се намалява и рискът от възникването на вътрешни белези, които на един по-късен етап може да се окажат травматични при евентуално срастване с околната здрава тъкан.


Идеалният вариант


Вече се разработват различни превързочни средства с помощта на нанотехнолигиите. Учените искат да получат такъв материал, който не само закрива разрезите, но и също така притежава допълнителни характеристики. Идеалният наноматериал ще се постигне, когато от една страна е подобен на биологично лепило, а от другата има способността да затваря раната с висока степен на сцепление с тъканта благодарение на здрава молекулярна връзка, възникваща между контактуващите повърхности на два органа. В Япония са доста близко до създаването на идеалния вариант - първите нанофилми за хирургията до голяма степен отговарят на тези изисквания, изключително гъвкави са, с висока степен на пропускливост и прилепване.
За да се покажат потенциалните възможности на материала, японските изследователи и хирурзи са провели демонстративна операция, при която нанолистове са били безшевно прикрепени към стомаха на мишка. Технологичната тъкан надеждно е затворила раната. В постоперативния период не са наблюдавани ръбове и белези, нито опасни сраствания.


Перспективи


Предполага се, че до пълното навлизане на новите нанотехнологии в различните етапи на клиничните изпитания ще са необходими няколко години. Все пак учените са оптимисти. Те предполагат, че замяната на хирургичните конци и лигатурите не е единствената възможност за използването на нанофилмите. Оказва се, че високотехнологичната тъкан ще намери приложение в разнообразни области на медицината - като регенеративната терапия и пластичната хирургия. Не е изключено употребата на нанофилми да навлезе и при ендоскопските операции. Освен всичко това нанотехнологиите дават широко поле за изследвания и в немедицинските отрасли.

Още по темата:

2.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛайфстайлОткритияЛичностиСнимкиГеографияНаправления в медицинатаОрганизацииАлт. медицинаНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиСоциални грижиОбразованиеПроизводителиТестовеСпортБотаникаЛечения