Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... НАЙ - ОПАСНИТЕ МИТОВЕ ЗА ЛЕКАРСТВАТА

НАЙ - ОПАСНИТЕ МИТОВЕ ЗА ЛЕКАРСТВАТА

НАЙ - ОПАСНИТЕ МИТОВЕ ЗА ЛЕКАРСТВАТА - изображение
Възможностите на съвременната медицина се базират на огромното разнообразие от лекарства. Те са толкова много, че дори и специалистите - лекари, фармаколози, фармацевти, не винаги са в състояние да бъдат напълно запознати с постоянно променящата се информация за фармацевтичните продукти. Какво да кажем тогава за нас, обикновените хора, които сме далеч от медицината. Изобилието от информация, често с рекламен характер, от една страна и данните за страничните ефекти от лекарствата често на нивото на слуховете, от друга страна, водят до разпространението на голям брой митове за лекарствените препарати.

 

1. ЛЕКАРСТВАТА СА БЕЗОПАСНИ

Всяко лекарство може да бъде дискредитирано вследствие на неправилната му употреба, но въпреки това съществуват и безопасни лекарства. Всяко лекарство е химично вещество и в една или друга степен си взаимодейства с организма. Някои лекарства са по-активни от други. При това най-често се среща следната закономерност: колкото по-ефикасно е лекарството, толкова е по-опасно. Например сърдечните гликозиди, които са доста ефикасно средство за лечение на сърдечна недостатъчност, но са и в голяма степен токсични. Има лекарства, почти лишени от токсични ефекти, но дори и те могат да причинят проблеми при неконтролираната им употреба. По този начин, продължителният прием на адсорбенти могат да доведат до нарушения в червата и до запек, а бактериалните препарати - до потискане на собствените бактерии в нормалната чревна флора.

 

2. ВИТАМИНИТЕ НЕ СА ЛЕКАРСТВА

Витамините са биологичноактивни вещества за стимулиране на различни метаболитни процеси в организма. Мастноразтворимите витамини (А,Д,Е,К) при прекаленото им натрупване в организма може да причинят хипервитаминоза, придружена от влошено състояние. Водоразтворимите витамини ( С, В, PP и др.) не се натрупват в организма, но прекалените им количества могат да предизвикат патологични реакции: алергия, възпаление на стомашно-чревния тракт, на бъбреците и метаболитни нарушения. Ето защо витамините и мултивитамините не може да е използват в по-високи от допустимото дози. Освен това, както и всички други лекарства, трябва да се съхраняват на недостъпно за деца място.

 

3. НАЙ-СКЪПИТЕ ЛЕКАРСТВА СА НАЙ-ЕФИКАСНИ

Качеството на лекарствата е пряко свързана с цената: най-скъпите са най-ефикасни и обратното. Цената на лекарствените препарати зависи от страната-производител, от пласирането им на пазара и от други фактори, които не са свързани с ефикасността им. Има и много скъпи лекарства, чиято ефикасност е ниска, както и относително по-евтини, но с по-добър ефект и по-безопасни.

 

4. ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА ПРЕПОРЪЧАНОТО В ЛИСТОВКАТА ЛЕЧЕНИЕ

Ако лекарят е предписал доза, различна от тази, посочена в листовката, значи е допуснал грешка. Дозата, начинът на приемане на лекарството и продължителността на лечението, описани в листовката, имат само информативен характер и са разчетени по средните стойности на пациента. Лекарят, изхождайки от индивидуалните особеностти на болния и от опита си, може да назначи друго лечение. Разбира се, възможно е и да допусне грешка поради умора, болест (все пак и лекарите са хора). Так че, ако забележите несъответствие между препоръчителните дози в листовката и предписаните от лекаря, няма да бъде излишно да се изяснят спорните въпроси. Ако терапевтът ви потвърди назначението, би следвало да се съобразите с това.

 

5. ОПИСАНИТЕ В УПЪТВАНЕТО СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ВИНАГИ ЩЕ СЕ ПРОЯВЯТ

Ако в листовката към лекарството са описани странични ефекти, те със сигурност ще се проявят при приема на препарата. Но дали това е така, както се твърди? Обикновено страничните ефекти на лекарствата се установяват по време на клиничните изпитвания. Почтените фирми са длъжни да посочват всички случаи на нежелани реакции, дори ако те съставляват по-малко от един процент от общия брой на хората, приемали лекарството. В специалната медицинска литература има по-подробна информация за страничните ефекти на лекарствата от тази в листовките, която е предназначена за пациента. Лекарят, предписвайки един или друг медикамент, отчита риска от страничните ефекти. Ако е прекалено висок, той трябва да предупреди пациентите си за потенциалните вредни ефекти и начините за справяне с тях. Нежеланите реакции често се появяват при предозиране или продължителна неконтролирана употреба на препарата. Така например известният на всички ни аналгин потиска произвеждането на кръвни телца в организма при продължителна употреба, но при еднократен прием не оказва такова действие. Проявата на страничните ефекти зависи от индивидуалната непоносимост на организма при всеки отделен човек и от съпътстващите заболявания. Затова е необходимо да информирате лекаря си, ако сте имали реакции към някакви лекарства преди и за наличието на хронични заболявания (особено на черния дроб и бъбреците). В някои случаи могат да се избегнат или да се намалят значително страничните ефекти на медикаментите, ако ги приемате с ''покритие''. Затова и антибиотиците често се предписват заедно с антихистаминови препарати (противоалергични) и противогъбични лекарства, с цел да се предотвратят усложнения от антибиотичната терапия (алергии и кандидоза).

 

6. ИМА ЛЕКАРСТВА ПАНАЦЕЯ

Много хора смятат, че има лекарства, които са панацея за всички болести. Да, има лекарства, които са много ефикасни при лечението на някои заболявания, но дори и при тях няма стопроцентова гаранция. А ако говорим за широко рекламираните напоследък лекарства, които помагат едва ли не при всички болести, това са обикновено препарати с общостимулиращо действие и може да окажат положителен ефект върху организма, но при наличието на сериозно заболяване при всички случаи трябва да се предпише конкретно и целенасочено лечение.

 

7. СМЯНАТА НА ЛЕКАРСТВОТО С ПОДОБНО НЕ Е ПРОБЛЕМ

Винаги може да се замени предписаното лекарство с друго, подобно. Има лекарства с различни търговски имена, но с едно и също активно вещество. Ако активното вещество е едно и също, лекарствата са взаимозаменяеми, но не трябва да се забравя, че разликата в препаратите на отделните фирми може да е в пълнителите, т.е вещества, които създават определената лекарствена форма - таблетки, дражета, капсули, сироп или микстура. Освен това може да се различават и по количеството активно вещество, при смяната му с друго трябва да се уверите, че съдържа същата доза от активното вещество. Има и такива случаи, когато аналоговите лекарства се различават помежду си не само по названието си, но и по активното си вещество. Обикновено лекарите, когато ви изписват лекарствата, споменават и с какви други може да ги замените.

Ако все пак не можете да си купите предписаното ви лекарство (поради високата му цена, дефицит или при появата на нежелани реакции), консултирайте се с вашия лекар за замяна, но не вземайте самостоятелни решения.

 

8. МОЖЕ ДА ПРИЕМАМЕ ЛЕКАРСТВА И БЕЗ ЛЕКАРСКА КОНСУЛТАЦИЯ

Лекарствата, които са ни добре познати, може да приемаме и без да се консултираме с лекар. Има лекарства, които са добре познати на повечето от нас. Тези препарати се продават без рецепта и не се налага да ни ги изписва лекар. Но приемането им е безопасно при непродължителна употреба. Безконтролният им прием може да доведе до сериозни усложнения. Ако някое лекарство, предписано ви от лекар, веднъж ви е помогнало, това не означава, че можете и в бъдеще да го използвате, без да се консултирате с лекар.

Никога не приемайте лекарства, преди да сте се консултирали с лекар. В България почти всеки втори българин пие аналгин, когато нещо го заболи, но това не е правилно. От аналгина се натрупват токсини в черния дроб и това може да го увреди. В почти всички развити европейски държави аналгинът отдавна е забранен като лекарство.

За Framar.bg: Доктор

Още по темата:

4.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСпортПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеЛичностиИсторияСпециалистиАнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиЛеченияРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография