Начало Здравна медиа Любопитно Екология Най-топлият период за Световния океан е била отминалата 2017-а

Най-топлият период за Световния океан е била отминалата 2017-а

Най-топлият период за Световния океан е била отминалата 2017-а - изображение

Увеличаването на топлинното съдържание в Световния океан през 2017 г. се наблюдава в повечето райони на света. Горният му 2000-метров слой е бил с 1,51 х 1022 дж. по-топъл в сравнение с 2015 г., която определят като най-гореща. Това показва анализът за състоянието на океана, изготвен от специалистите от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките.

Причината се крие във факта, че океанът натрупва топлината, която се освобождава в резултат на човешката дейност. Повече от 90% от остатъчната топлина на Земята се поглъща от него. По този начин темповете на затоплянето му могат да послужат като надежден знак за глобалното затопляне, на което в по-малка степен влияят климатични явления като Ел Ниньо и Ла Ниня, например.

Според анализа на китайските учени не само миналата, а последните пет години са били най-топлите за океана. Изводите им са, че очевидно дългосрочната тенденция за затопляне, причинена от дейността на хората, не отслабва.

Парниковите газове продължават да оказват въздействие върху земната система, а увеличаването на температурата на водните басейни провокира разширяване.

По-високото топлинно съдържание на Световния океан през 2017-а е довело до увеличение на световното ниво на морското равнище с 1,7 мм. Другите последици са по-ниското ниво на кислород във водата, обезцветяването на кораловите рифове и топенето на морския лед и шелфовете ледници.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовини