Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Народните танци поддържат здравето на определени органи

Народните танци поддържат здравето на определени органи

Народните танци поддържат здравето на определени органи - изображение

Народните танци са не само традиция, дух и художествено изразяване. Те са доста повече. Съществува теория, според която народната музика и танц има целебен и оздравителен ефект. Не само поддържат духа и традициите живи, но се грижат и за доста органи в организма.

Българската народна музика и танц се характеризират с 40 неравноделни такта, които повдигат вибрациите и оказват оздравителен ефект върху организма. Всяко хоро отговаря за определен орган.
- Ганкино хоро оказва благоприятен ефект на дебелото черво.
- Хайдушкото хоро тонизира лимфната система и сърцето. То се свързва и с честотата на любовта.
- Ръченицата също е изключително важна. Когато се танцува се отделя ендорфин, болкоуспокояващ. Това се равнява на 80 пъти повече от морфина.

Народните танци и музика са изключителна терапия. Според специалисти няма нужда от специални медитации за справяне със стреса и проблемите. Чрез танците човек си гарантира здраве и много силна емоция. Движението под съпровод показва много добри резултати като създава методология за подобряване на гръбначни деформации и то още в ранна детска възраст. Включват се специални и специфични движения, упражнения от всяка етнографска област на България. С това се натоварват различни мускулни групи и се стимулира поддържането на изправена стойка. Танцът като цяло развива комплексно цялото тяло. Танцуването на право хоро раздвижва глезените, а добруджанските хора се грижат за здравето на колената.

От друга страна народните танци действат особено добре на физиката и частност в процеса на отслабване. Танцувайки се изразходва много енергия, топят се доста мазнини и се оформят много групи мускули.

Много хора смятат, че фолклорът зарежда с положителна енергия и след една танцова проява, човек се чувства презареден и като прероден.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pinterest

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСпортОбразованиеХранене при...НовиниСоциални грижиЛеченияНормативни актовеФизиологияАнатомияСпециалистиКлинични пътекиБотаника