Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве На какво се дължи хъркането и как то може да бъде спряно?

На какво се дължи хъркането и как то може да бъде спряно?

На какво се дължи хъркането и как то може да бъде спряно? - изображение

Шумът от звучното хъркане може да събуди и най-дълбоко заспалия. Но на какво се дължи хъркането и как то може да бъде спряно?

На първо място е добре да знаете, че хъркането в никакъв случай не може да бъде приемано като съзнателна дейност. По време на сън мускулите, които държат дихателния ви път отворен, се отпускат постепенно, а гърлото се свива. Тясното гърло означава, че въздухът, който излиза, трябва да минава през доста тесен път, пише списание "Обекти".

При някои това води до избутването със сила на въздух през гърлото, което дразни отпуснатата мускулна тъкан там. Вследствие тя започва да вибрира и да произвежда до болка познатия ни звук, който всички наричаме хъркане.

Хъркането е най-често срещано при затлъстяване, защото усиленото покачване на тегло често причинява натрупване на мазнини и в областта на врата, както и в задната част на устната кухина, а това от своя страна става причина за ограничаване пространството на въздушния поток. Определени медикаменти също могат да причинят хъркане - като антидепресантите и сънотворните, защото водят до по-висока мускулна релаксация.

Други причини за хъркане биха могли да бъдат наличие на трета сливица, алергични реакции, които образуват полепи по гърлото, хроничен синузит, полипи в носната кухина, хроничен тонзилит, при който се наблюдава увеличен размер на сливиците, но може да се появи и заради съвсем тривиална причина като спането на няколко възглавници.

Специалистите съветват хората, които имат подобни проблеми, да редуцират теглото си до здравословни стойности, да ограничат цигарите и алкохола, защото никотинът, катраните и останалите вредни вещества полепват по носа, гърлото и дробовете и пречат на нормалното функциониране на организма. Ако тези мерки не доведат до резултат, е добре да се направи консултация със специалист.

Снимка: telegrafi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаЛайфстайл