Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Нетрадиционната традиционна китайска медицина

Нетрадиционната традиционна китайска медицина

Нетрадиционната традиционна китайска медицина - изображение

Отдавна се носят легенди за китайското лечение. За народа, който се лекува със змийски езици и опашки на скорпиони, пръв през XIII век разказва пътешественикът Марко поло. Едни смятат, че медицината в Китай може да лекува всички болести, други наричат това шарлатания и заблуждения от Средновековието. Традиционната китайска медицина продължава от много столетия да смущава умовете на опитващите се да я разберат европейци.

И дори сега в никоя пекинска аптека не може да се намери например колдрекс или разтворим аспирин. Всички лекарства са местно производство. Задължително има и огромен щанд "народна медицина". Пред него се чувстваш като в средновековен павилион на алхимик. Продава се даже рог от елен. Цената зависи от това дали този елен е бил стар или млад, сам ли е хвърлил рогата си или ловец му ги е отрязал, в каква местност е бил убит. Рогът се нарязва, вари се и се залива със спирт. Тъмнокафявата настойка се пие за мъжка сила, за намаляване на умората и против главоболие.

В отдела за "народна медицина" ще видите и връзки със сушени прилепи. Те се ловят в планините и също се поставят в спирт. Получената настойка помага при грип, болки в ставите и уморени очи. В една аптека в Харбин пък продават нещо, което може да те хвърли в дълбок размисъл - половите органи на самката на планински бивол. Настойката от тях се пие за лечение на женско безплодие. А в състава на мазило, облекчаващо ревматизъм, влиза жлъчка /от заек или кобра/, смесена с екстракт от алое. Ако намажеш болното място - гори като огън, но буквално след десет минути болката те отпуска. Във всяка аптека ти предлагат да намажеш гърба си просто така, за да демонстрират целебните свойства на мазилото.

Още по темата:

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлНовиниОрганизацииЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЛеченияГеографияТестовеРецептиСпортДиетиЗдравни съветиВидеоСпециалистиНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиСоциални грижиОбразованиеПроизводителиЛичностиОткритияБотаника