Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Не почиствайте ушната кал с клечки, защото така може да увредите слуха си

Не почиствайте ушната кал с клечки, защото така може да увредите слуха си

Не почиствайте ушната кал с клечки, защото така може да увредите слуха си - изображение

Не почиствайте ушната кал с клечки, защото така може да увредите слуха си, а това увреждане би било необратимо, съветват специалисти от Американската академия по оториноларингология, допълвайки че е необходимо родителите да са особено внимателни при почистването на ушите на своите бебета и малки деца.

Добре е да бъдат избягвани както козметичните клечки, така и всички останали пособия, които масово се използват за почистване, тъй като те водят до съкращения в ушните канали, а в същото време могат да перфорират тъпанчетата и да увредят костиците на слуховия апарат. Всяко едно от тези пособия би могло да доведе до оглушаване, виене на свят и други симптоми на нараняване.

Д-р Сет Шварц от Академията по оториноларингология предупреждава още, че с клечките за уши се набутва значителна част от секрета навътре в уязвимите части на органа. Той припомня, че ушната кал има съществена почистваща и защитна функция.

"Препоръчваме тя да бъде почиствана под душа с минимално проникване или с кърпичка", съветват още експертите и уточняват, че може да се използват капки за уши или пък няколко капки обикновена вода, които да отмият ушната кал. 

Снимка: Gravidanzaonline

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноЛайфстайл