Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Не се препоръчва даването на деконгестанти на малки деца за обикновена настинка

Не се препоръчва даването на деконгестанти на малки деца за обикновена настинка

Не се препоръчва даването на деконгестанти на малки деца за обикновена настинка - изображение

Учени подхождат с предубеждение към употребата на деконгестанти при децата под 6-годишна възраст. Това са лекарства, които спомагат за облекчаването на симптомите, свързани със запушен нос. Проучване показва, че подобни медикаменти не трябва да се дават на малки пациенти под тази възраст, а под 12 години - с особено внимание.

Изследването твърди, че няма доказателства деконгестантите да облекчават хремата, а безопасността е под въпрос. Експертите съветват лекарите да убеждават пациентите, че настинката е неприятна, но симптомите трябва да преминат сами след няколко дни.

Общата простуда обикновено е причинена от вируси и е предимно самоограничаваща се, като симптомите й се изчистват за около 7-10 дни. Настинката оказва влияние върху работата, училището и средствата, изразходвани за лекарства. Годишно децата се разболяват 6-8 пъти, а възрастните - 2-4.

Проучването на изследователите показало, че при възрастните използването на деконгестанти самостоятелно или с антихистамини или аналгетици за максимум от 3 до 7 дни може да има малък ефект върху назалните симптоми. Обаче те могат да бъдат придружени с главоболие, сънливост, безсъние или стомашно разстройство. Дългосрочната употреба на този вид медикаменти може да доведе до хронична назална конгестия (запушен нос), която е трудна за лечение.

Парацетамолът и противовъзпалителните лекарства понякога се предписват за облекчаване на болката, но те не подобряват хремата или запушването на носа. Други лечения като инхалация, ехинацея, евкалиптово масло и повишен прием на течности или не са ефективни, или не са проучени.

Също така липсват изследвания при децата под 12-годишна възраст как им влияят подобни средства. Деконгестантите и антихистамините не трябва да се дават на малките момчета и момичета под 6 години и да се прилагат предпазливо между 6- и 12-годишна възраст. Могат да причинят на децата сънливост или стомашно-чревни разстройства, а при по-малките под 2 г. са свързани с конвулсии, бърз сърдечен ритъм и дори смърт.

Ако бъдат използвани капки или солен физиологичен разтвор, те може да са безопасни, но може и да не дадат желаното облекчение, коментират изследователите.

Изследването е публикувано в The BMJ.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: verywellfamily.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияНовиниЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаТестовеФизиологияИсторияСпециалистиИзследванияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпортНормативни актовеХранене при...БотаникаПсихологияСоциални грижиИнтервютаРецептиАнкетиОбразованиеЗаведенияОрганизации