Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Нови данни за уникалността на мозъка

Нови данни за уникалността на мозъка

Нови данни за уникалността на мозъка - изображение

Нови данни за уникалността на мозъка, разкриват учени, които са изследвали анатомичната мозъчна структура на гениалния физик Алберт Айнщайн.

Резултатите от изследването показват, че връзката между мозъчните полукълба при гения е много по-силна, отколкото при повечето хора.

"Дебелината на т.нар. "мазолесто тяло" на мозъка на Айнщайн в най-широката си част надвишава тази на повечето здрави мъже в напреднала възраст, дебелината на кила (трибуна), коляното (Genu), средната част на провлака и особено в областта валяк (splenium) - SE при здрави млади мъже", подчертават изследователите.

В човешкия мозък мазолестото тяло се състои от 200 до 250000000 нервни влакна и е най-голямата структура в полукълбото. Corpus калосум има широк плосък под формата на лента, състояща се от аксони в субкортикална зона. Влакната тествани в мазолестото тяло са главно симетрично свързани, но има и такива, които са несиметрични - това са така наречените асоциативни влакна. 

Структурата на мозъка играе важна роля в процесите на интеграция на информация между двете полукълба.

Проучването е на изследователи от Университета в Шанхай, Китай. Извършено е въз основа на данни от две снимки на ляво и дясно медиалната повърхност на мозъка на Айнщайн, на която образът на мазолесто тяло е представена с висока разделителна способност и яснота на картината. Представени са 14 изображения. 

Някои от тях ясно показват, че префронталната кора на Айнщайн, и по-ниските части на соматосензорния и моторния кортекс са значително подобрени в лявото полукълбо. Снимките са предоставени от съавтори на изследването - група учени от Университета във Флорида, Съединените щати, с разрешение на Националния музей на здравеопазването и медицината в Мериленд, САЩ.

Изследователите сравняват мозъка на Айнщайн с анатомичен материал от 15 възрастни мъже между 70-80 години, всички те са били с висше образование и не са имали признаци на деменция. Изследвани за сравнение са и мозъците на 52 здрави млади мъже от кавказката раса, десняци, на възраст 24-30 години.

Размерите на мозъчните структури, изображенията и другите данни са получени чрез магнитен резонанс. Използвани са иновативни технологии за измерване и цветово кодиране на различните ширини на подструктурите на двете полукълба. 

Резултатите показват, че размерът на корпус калосум при Айнщайн значително надвишава тези на изследваните хора в двете контролни групи.

Теглото на мозъка на Айнщайн е 1230 грама, което е сравнимо със средните стойности на масата на мозъка в контролната група при по-възрастни мъже, но е по-малко от средните стойности в контролната група при млади мъже. 

Получените данни категорично показват, че мозъкът на Айнщайн се характеризира с по-обширна комуникация между някои области на мозъчните полукълба в сравнение с двете контролни групи, което предполага едно ново ниво на разбиране на пространственото въображение на брилянтния учен и математическата му дарба.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИзследванияЛайфстайлИсторияПсихологияНовиниЗдравни съветиСнимкиКлинични пътекиСпециалистиЛеченияСпортСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииХранене при...ФизиологияПатологияАлт. медицинаБотаника