Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Някои мъже също страдат от посткоитална дисфория след сексуален акт

Някои мъже също страдат от посткоитална дисфория след сексуален акт

Някои мъже също страдат от посткоитална дисфория след сексуален акт - изображение

Една част от мъжете изпитват раздразнителност, тревожност и тъга след секс, сочи австралийско проучване. Досега учените смятаха, че само жените преминават през така наречената посткоитална дисфория (PCD), но това изследване ги опровергава.

Специалисти от Техническия университет в Куинсланд провели международно онлайн проучване сред 1208 мъже от Нова Зеландия, Германия, САЩ, Великобритания, Русия и Австралия. Учените установили, че 41% от доброволците преживели състоянието през 4-те седмици преди да участват в изследването.

Същевременно 4 на сто от представителите на силния пол споделят, че редовно изпитват посткоитална дисфория. Съавторът на проучването Джоел Макцоуяк съобщава, че отговорите на мъжете варират от „Не искам да бъда докосван“, „Искам да остана сам“ до „Всичко, което искам, е да изляза“. Някои участници казват, че се чувстват празни, неудовлетворени и без емоции. Подобни хора драстично се различават от онези, които изпитват позитивни посткоитални чувства като задоволство и близост с партньора.

Изследователите смятат, че откритието им насочва към неизследвани усложнения по отношение на мъжката сексуалност. Досегашните проучвания показват, че някои жени редовно преживяват посткоитална дисфория. Проф. Робърт Суитцър, също участвал в изследването, обяснява, че се знае много малко за това кое точно причинява състоянието при мъжете. „Ако искаме да извлечем от това, което знаем за PCD при жените, бихме предложили биопсихосоциален модел, тъй като има редица фактори, включително генетична чувствителност, хормонални и потенциално психологически фактори, които в момента не разбираме“, допълва той.

Специалистите са на мнение, че не става въпрос за отношенията между партньорите, а за нещо по-сложно. Според тях посткоиталната дисфория може да се отрази на цялостното удовлетворение от взаимоотношенията между двойката, защото се знае, че говоренето, целуването и гушкането след секс заздравява връзката между двама души и засилва чувството за интимност. Затова състояние като  PCD може да причини страдание както на индивида, така и на неговия партньор, да разруши важни основи в отношенията и да донесе стрес и конфликт.

Сексуалният терапевт и съветник Денис Ноулс коментира, че не е задължително посткоиталната дисфория да е в резултат на травма или разкаяние. Тя добавя, че чувството за тъга може да е вследствие нарастването и последващото спадане на хормоните, което се случва в резултат на сексуалния акт. Органичната биологична функция, която се среща в по-голяма или по-малка степен при много хора, наслаждавали се на акта, а след това отлива на възбудата и разделянето, може да е причината.

Изследването е публикувано в Journal of Sex & Marital Therapy.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: independent.co.uk
Снимка: newswindow.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиИсторияНовиниФизиологияОрганизацииТестовеЗдравни съветиНаправления в медицинатаЗдравни проблемиАлт. медицинаСпециалистиСоциални грижиЛеченияХранене при...РецептиБотаникаСпорт