Някои ястия не трябва да се ядат втори път след приготвянето им заради опасни съединения

Епидемиолози предупреждават, че в някои готвени ястия могат да се появят опасни съединения на втория ден от приготвянето им. Такива са съдържащите зеленчуци, ориз и растителни масла.
Те обясняват риска с вероятността по използваните продукти да има голямо количество бактерии, които да не се повлияват от топлинната обработка. Също така много от ястията съдържат нитрити, които са способни да причинят задух, спазми и главоболие.
Съветът на специалистите е да не се държат в хладилника над 12 часа ястия, които са приготвени от зеленчуци. Също така не препоръчват да се притоплят гозбите, които съдържат растително масло. Колкото по-често се прави това, толкова повече се задейства линоловата киселина, която спомага за образуването на токсични съединения. А те от своя страна могат да доведат до появата на рак или инсулт.
А оризът е опасен, след като вече е сготвен. Ако престои няколко часа на стайна температура, тогава започват да се размножават вредните микроорганизми, пише Новите родители, цитирайки medikforum.ru.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ndtvimg.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕЦЕПТИ ОТ РЕСТОРАНТА НА ГОРДЪН РАМЗИ - ГОРДЪН РАМЗИ - ХЕРМЕС
НЕАКТИВНА ХРАНИТЕЛНА МАЯ КЛАСИК 100 гр
ДЖИНДЖИФИЛ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СЕДЕМ НАЧИНА - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
ПЕТ СЪСТАВКИ ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
ПАСТА ЗА ЗЪБИ БЛАНКС ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ 75 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как да спасим ястието, ако е прекалено лютиво
- Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Запеканка от зеленчуци с яйца и кашкавал
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
- Зеленчукови шишчета
- Как да почистим матрака от замърсявания, акари и бактерии в 3 стъпки?
- Как да сварим зеленчуци на пара
Коментари към Някои ястия не трябва да се ядат втори път след приготвянето им заради опасни съединения