Някои ястия не трябва да се ядат втори път след приготвянето им заради опасни съединения
Епидемиолози предупреждават, че в някои готвени ястия могат да се появят опасни съединения на втория ден от приготвянето им. Такива са съдържащите зеленчуци, ориз и растителни масла.
Те обясняват риска с вероятността по използваните продукти да има голямо количество бактерии, които да не се повлияват от топлинната обработка. Също така много от ястията съдържат нитрити, които са способни да причинят задух, спазми и главоболие.
Съветът на специалистите е да не се държат в хладилника над 12 часа ястия, които са приготвени от зеленчуци. Също така не препоръчват да се притоплят гозбите, които съдържат растително масло. Колкото по-често се прави това, толкова повече се задейства линоловата киселина, която спомага за образуването на токсични съединения. А те от своя страна могат да доведат до появата на рак или инсулт.
А оризът е опасен, след като вече е сготвен. Ако престои няколко часа на стайна температура, тогава започват да се размножават вредните микроорганизми, пише Новите родители, цитирайки medikforum.ru.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ndtvimg.com
Коментари към Някои ястия не трябва да се ядат втори път след приготвянето им заради опасни съединения