Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Облизването на биберона от родителя може да намали риска от развитие на алергии и астма при бебето

Облизването на биберона от родителя може да намали риска от развитие на алергии и астма при бебето

Облизването на биберона от родителя може да намали риска от развитие на алергии и астма при бебето - изображение

Проучване на здравна система „Хенри Форд“ показва, че бебетата, чиито родители облизват биберона, когато падне и по този начин го почистват, имат по-ниско ниво на антитяло, което провокира развитието на алергии и астма. Изследването е представено на среща на Американския колеж по астма, алергии и имунология в Сиатъл.

Учените не могат да кажат, че има причинно-следствена връзка, но е факт, че микробите, на които едно дете е изложено в началото на живота си, ще повлияят на развитието на имунната му система. „От данните, с които разполагаме, ние можем да направим извода, че децата, чиито родители почистват бибероните им с облизване, имат по-ниски нива на IgE (имуноглобулин Е) на около 10- до 18-месечна възраст“, казва Елиан Абу-Джауде, алерголог и водещ автор на проучването.

Това изследване се смята за първо по рода си в САЩ, при което се оценява връзката между методите за почистване на биберон и имуноглобулин Е. IgE е свързан с развитието на алергии и астма. Констатациите са съвместими с тези от шведско проучване от 2013 г., в което се съобщава, че бебетата, чиито родители облизват биберона на детето си, са с намален риск от алергия.

В американското изследване участвали 128 майки, които почиствали по различен начин приспособлението. От тях 30 го стерилизирали, 53 го миели със сапун и вода и девет облизвали биберона. Специалистите сравнили нивата на IgE при бебетата, когато се родили, когато станали на 6 месеца и на 18 месеца при всеки един от методите на почистване. Учените открили, че при 18-месечните деца, чиито майки облизвали биберона, нивото на имуноглобулин Е е значително по-ниско. Допълнителните анализи показали, че разликите се наблюдават за първи път още на 10-месечна възраст.

В заключение изследователите смятат, че са необходими още проучвания, за да се провери тази връзка. Д-р Абу-Джауде предупреждава родителите все пак да не преминават в крайностите да мислят, че само облизването на биберона на бебето им може да намали риска от развитие на алергии.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниХранене при...СпециалистиИсторияСнимкиФизиологияОрганизацииАлт. медицинаТестовеЗдравни проблемиИзследванияКлинични пътекиЛеченияНормативни актовеБотаника