Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Открит е генът, отговорен за неразресаната коса

Открит е генът, отговорен за неразресаната коса

Открит е генът, отговорен за неразресаната коса - изображение

Изследователи от Бон и Тулуза са открили гена, отговорен за невъзможността за разресване на косата.
От 1973 година до днес са регистрирани стотина случая на тази необичайна болест. Най-често тя се проявява в детска възраст под формата на светла, блестяща и заплетена коса, която не може да бъде разресана и обработена. В зряла възраст проблемът намалява.

Учените са открили, че този синдром най-често се среща в определени семейства, което обуславя и неговата наследственост. Изследователите са анализирали ДНК-то на дозина болни деца и са открили сходни мутации в гените, обозначени като PADI3, TGM3 и TCHH. Тези гени са свързани с регулирането на процесите на образуване на косата.

Подобни генетични аномалии в комбинация с характерен дефект в структурата на косата са открити в изследване на лабораторни мишки.

Добрата новина е, че този патологичен феномен има изолиран характер и не засяга други процеси в тялото, с изключение на формирането на косата.

Снимка: TheGloss

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияСнимкиНормативни актовеЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаБотаникаПроизводители