Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Откриха как да предотвратяват паданията при възрастни хора

Откриха как да предотвратяват паданията при възрастни хора

Откриха как да предотвратяват паданията при възрастни хора - изображение

Всяка година повече от един на всеки трима възрастни над 65 г. пострадва при падане. Това е най-честата причина за нараняване при хората в тази възрастова група и една от най-големите вероятности за настъпване на здравословни проблеми. Но лечението и получаването на информация как да се предпазват обикновено идва, след като вече е станал инцидента.

По повод Инициативата за женското здраве, проведена от Националния здравен институт, изследователи започнали да обмислят идеята дали не могат да предвидят риска от падане при даден човек и по този начин да се предприемат мерки по неговото намаляване.

Учените направили проучване сред 67 жени, навършили 60 години. Тествали способностите им по време на разходка и ги разпитали за броя на паданията, които са преживели предишната година. Предоставили на доброволките устройство със сензори за движение, което измервало начина им на ходене в продължение на една седмица.

Данните били анализирани от Брус Шатц, ръководител на Катедра по медицинска информационна наука в Медицинския колеж към университета в Илинойс, Дейвид Бюхнер от Катедрата по кинезиология и здравеопазване на общността и специалисти от инициативата. Те установили, че извлечените от устройствата сведения могат точно да предскажат риска от падане на участничките по същия начин, както при физически преглед на нестабилността при ходене и стоене. „Нашият анализ показва, че много точно можем да кажем разликата между онези хора, които са наистина стабилни, и онези, които са нестабилни по някакъв начин“, казва Шатц.

Проучванията сочат, че възрастните хора падат по различен начин от по-младите. Последните го правят, ако погрешно преценят дадена повърхност дали е хлъзгава или не. Докато при над 60-годишните причината е загубата на равновесие при ходене или нестабилността при сядане и изправяне. Така на учените им хрумнало, че могат да измерят тази нестабилност.

Устройството, което използвали, било тип акселерометър и то успяло да измери начина на ходене на човека и неговата неустойчивост. Специалистите комбинирали тези данни с историята на паданията на индивида и така определили риска за в бъдеще.

Предвиждането на опасността от нараняване е от голяма полза, тъй като много възрастни често не обръщат внимание на факта, че са нестабилни, докато не паднат. Но ако знаят, могат да правят рехабилитационни упражнения, за да увеличат силата си и да минимизират рисковете от инциденти.

Шатц вижда успешния резултат от това изследване като знак, че в бъдеще носещи устройства или дори приложения за смартфони ще могат да измерват начина на ходене и да предупреждават потребителите за опасността от падане. Повечето мобилни апарати имат акселерометър и затова няма да бъде проблем изработването на програма, която да записва движението на човека и да го уведомява, когато ходенето му стане нестабилно. Тогава той може да започне превантивни упражнения.

Това изследване се отнася до по-голямата идея за превантивната медицина – здравеопазването, което може да предупреждава пациентите за проблеми и те да предприемат съответните мерки или да приложат по-добър контрол.

Предвиждания от този тип са трудни за правене, но подобни изследователски проекти карат Шатц да бъде оптимист. Все по-често се правят държавно финансирани проучвания за наблюдение на по-големи популации и освен това устройствата, използвани в подобни изследвания, стават все по-широко достъпни и по-евтини. Повечето хора са наясно, че падането при възрастните е често срещан проблем, но никой не знае как може да се преодолее. „Има решение, което е напълно работещо и не е много скъпо, но изисква различно поведение и мислене“, допълва Шатц. Според него качеството на живот сред възрастните ще се подобри, тъй като медицината и здравеопазването стават по-прогностични и ефективни.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: guce.oath.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлСпортСнимкиСоциални грижиПсихологияЛюбопитноХранене при...ЛеченияБотаникаКлинични пътеки