Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Откриха механизма, по който съставка в зехтина убива ракови клетки

Откриха механизма, по който съставка в зехтина убива ракови клетки

Откриха механизма, по който съставка в зехтина убива ракови клетки - изображение

Съставката олеокантал в зехтина екстра върджин има свойството да унищожава различни по вид ракови клетки, без да наврежда на здрави. Учените не знаеха досега как точно протича този процес, но изследователите от университета Рътгърс, САЩ, открили начина.

Те имали теория, че олеоканталът „напада“ основен протеин в раковата клетка и така се предизвиква апоптоза, или програмирана клетъчна смърт. Започнали да прилагат на практика предположението си и забелязали, че само за 30 минути до 1 час съединението разрушило клетката. 

Механизмът, по който действа веществото в зехтина, е следният – то прониква в контейнерите на раковите клетки, където те натрупват клетъчните отпадъци. След като пробие там, ензими я унищожават докрай.
През това време олеоканталът влияе и на здравите клетки, но ефектът върху тях е забавяне на жизнения им цикъл за едно денонощие.

Следващата задача, която стои пред американските учени, е да наблюдават как в жив организъм съединението в зехтина ще повлияе и да намерят отговор на въпроса защо то действа така на раковите клетки, а на нормалните не, пише obekti.bg.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияХранене при...ФизиологияНормативни актовеМедицински изследванияСпортЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлСпециалистиБотаникаАлтернативна медицинаРецептиСнимкиДиетиПатологияАнкетиКлинични пътеки