Начало Здравна медиа Любопитно Екология Откриха огромна дупка в Антарктида с неясен произход

Откриха огромна дупка в Антарктида с неясен произход

Откриха огромна дупка в Антарктида с неясен произход - изображение

В леда на Антарктида бе открита огромна дупка с размерите от 80 000 км², което е 3/4 от площта на България, предава Motherboard.

Гигандската дупка е със забележителни размери и учените се опитват да разгадаят на какво се дължи. Според специалисти от Университета на Торонто в Канада подобни дупки се появяват в близост до границата между вода и лед. Такива зони са известни като полинии, образуващи се в крайбрежните зони на Антарктида. Необичайното в този случай обаче е, че новооткритото образувание се намира на няколкостотин километра от линията, която ги разделя.

Благодарение на сателитните снимки разбрахме за съществуването на гигантската дупка“, коментира атмосферния физик Кент Мур от Университета на Торонто.

Това означава, че разтопеният участък се е появил в резултат на неизвестни за учените процеси.

Полиния е наблюдавана през 70-те в същия регион – в море Уедъл, след което изчезва. През миналата година е наблюдавана отново в продължение на няколко седмици. Тази година се отваря на 9 септември и продължава да предизвиква недоумението на учените, които все още се опитват да разберат причината за явлението.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: University of Toronto

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноРецептиЗдравни съветиСпорт и туризъмСпортСнимкиАлт. медицинаАнкетиНовиниЛечения